Kojić: Monografija „Šta su skrivile“ o smrti 12 beba svjedok humanitarne katastrofe

15
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić istakao je značaj monografije „Šta su skrivile“, jer sadrži podatke i svjedočenja o humanitarnoj katastrofi – smrti 12 beba 1992. godine.

Kojić je naveo da su u monografiji, koju je Centar izdao prošle godine, nalaze svjedočenja majki 12 preminulih beba u banjalučkom Kliničkom centru i drugih sudionika događaja.

– O svemu što su preživljavale u to vrijeme govorile su, prije svih, majke umrlih beba, pa i one čija priča do tada nije bila poznata javnosti – naveo je Kojić.

Prema njegovim riječima, monografija je posebno značajna upravo zbog autentičnih svjedočenja, kako majki umrlih beba, tako i drugih sudionika događaja koji je, prema mnogima, bio svojevrsni „okidač“ da Vojska Republike Srpske krene u akciju probijanja koridora kroz Posavinu.

Kojić je naveo da je smrt 12 beba 1992. godine jedan od događaja iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata kome je Centar posvetio posebnu pažnju u svom radu.

– Svjesni značaja jedne od najbriljantnijih i najvažnijih akcija Vojske Republike Srpske u proteklom ratu, posebno smo ponosni na činjenicu da je Centar, na neki način, doprinio tome da se prošle godine započne sa pripremama za snimanje dokumentarno-igranog filma o proboju koridora, u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Republike Srpske – naveo je Kojić.