Kojić: Način usvajanja rezolucije dokaz da je međunarodni pravni poredak srušen

6
Foto: rcirz.org

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je Srni da je način glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skuštini UN pokazao da je ova rezolucija politički akt, a ne akt koji treba da služi pomirenju i suživotu među narodima, jer samo može da napravi razdor.

– Način na koji je usvojena rezolucija najjasnije pokazuje da je u posljednjih godinu i više međunarodni pravni poredak potpuno srušen. Došlo je do izmjene pravila načina usvajanja rezolucije i sada se vidi da je u odnosu na broj zemalja koji je bio za rezoluciju više bilo protiv i uzdržano, a pri tom da se ne zanemare one koji nisu glasali – ukazao je Kojić.

Kojić je ocijenio da je izlaganje predstavnika većine zemalja pokazalo ono o čemu se i govorilo, a to je da nije postojao unutrašnji konsenzus.

– Apsolutno nikakve odluke Predsjedništava BiH koje je nadležno za spoljnu politiku, niti bilo kakvog unutrašnjeg konsenzusa među narodima nije bilo, a razolucija je stavljena na dnevni red – podsjetio je Kojić.

Prema njegovim riječima, način na koji je rezolucija usvojena pokazao je da su za nju isključivo oni koji, kao Njemačka koja je, što je apsurd, bila i uvodničar, žele da svoje krvave ruke operu, a da srpske ruke budu krvave.

– Srpske ruke su časne, oslobodilačke, spasilačke i Srbi su jedne od najvećih žrtava Provog i Drugog svjetskog rata i velike žrtve posljednjeg Odbrambeno-oslobodilačkog rata. Naše ruke, uprkos svim njihovim naporima, nikad neće biti krvave – poručio je Kojić.

Generalna skupština UN usvojila je danas antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo 84 država, dok je 87 bilo protiv i uzdržano od ukupno 193 članica UN.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.