Kojić: Pozivi Trampu i papi produbljuju nepovjerenje u BiH

21
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Bošnjački faktori svojim pozivima papi Franji i predsjedniku SAD Donaldu Trampu na obilježavanje 25 godina od zločina u Srebrenici i dalje pokušavaju da nametnu tezu o Srbima kao zločinačkom narodu, što je nedopustivo i nije zasnovano na činjenicama, izjavio je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Kojić je poručio da ovakvi pozivi produbljuju nepovjerenje među narodima u BiH, te da svako ko dolazi na ove prostore treba da zna da se žrtve moraju isto tetirati.

On je najavio da će uskoro biti objavljeni zvanični podaci prema kojima je u ratu u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 1995. godine stradalo 35.042 srpskih civila i vojnika.

– Da li neko može i ima pravo da zanemari takvo stradanje, da kaže srpski narod nije pretrpio strašne gubitke, te da su nad njim izvršeni strašni zločini? Svi na objektivan način treba da ratna dešavanja predstavimo međunarodnoj javnosti -naveo je Kojić.

On je dodao da je opredjeljenje Vlade Srpske bilo da se formira međunarodna komisija koja se bavi činjenicama o stradanju svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

– Ne smijemo zanemariti 2.607 stradalih Srba na području srednjeg Podrinja koji su ubijeni na kućnom pragovu. Ne možemo samo reći da je jedan narod stradao na tom području, pa i kao stradalnike prikazivati i one koji su stradali u direktnom sukobu sa Vojskom Republike Srpske, što su posljedice ratnih dejstava i nije predmet ratnog zločina – rekao je Kojić.

On je naveo da bi svjetske državnike istovremeno trebalo pozvati da dođu na obilježavanje stradanja više od 2.600 Srba u Podrinju.

– Niko ne želi omalovažiti bilo čije žrtve, ali treba posmatrati činjenice o stvarnim žrtvama i da je u BiH bio građanski rat u kome su stradali ljudi na svim stranama – ocijenio je Kojić.

„Dnevni avaz“ je objavio da će poziv za predstojeće obilježavanje 25 godina od zločina u Srebrenici državni organi BiH uputiti i papi Franji i predsjedniku SAD Donaldu Trampu, te da upućivanje poziva vodi Predsjedništvo BiH.

Iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika su poručili da poziv Trampu i papi Franji nije uputilo Predsjedništvo BiH, niti Predsjedništvo vodi proces organizacije.