Kojić: Pravosuđe BiH i dalje nijemo na sistemske zločine nad sarajevskim Srbima

53
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da još nema odgovora od pravosuđa BiH na sistemsko zlostavljanje i ubijanje sarajevskih Srba.

Kojić je podsjetio da je Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu konstatovala da je srpska zajednica u tom gradu uništena u totalitetu.

– Ako je Komisija konstatovala da je srpska zajednica uništena u totalitetu na osnovu relevantnih dokaza, onda nam je potpuno jasan karakter i obim zločina koji se desio nad Srbima u Sarajevu – izjavio je Kojić Srni povodom predstojećeg obilježavanja 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba.

Prema njegovim riječima, postoje sporadični slučajevi procesuiranja i presuda kao što je u slučaju „Silos“, ali nikako nema odgovora pravosuđa BiH na sistemsko zlostavljanje i ubijanje sarajevskih Srba.

Kojić je ukazao na selektivni rad pravosudnih institucija BiH, a ranije Haškog tribunala, kod procesuiranja ratnih zločina nad Srbima.

Prema njegovim riječima, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma egzodus sarajevskih Srba bio je završna faza osmišnjenog i sprovedenog plana etničkog čišćenja koji je već počeo 1992. godine zatvaranjem Srba po logorima.

– Srpska zajednica u Sarajevu bila je u potpunosti stavljena izvan zakona, jer je očigledno bilo dozvoljeno ubijanje Srba bez bilo kakvih sankcija za sistem koji je to organizovao, osmislio, radio i izvršavao – istakao je Kojić.

Prema njegovim riječima, tijela ubijenih sarajevskih Srba, prije svega intelektualaca, danima su ležala na ulicama Sarajeva i to je bila poruka svim Srbima kakva ih sudbina čeka.

– Sarajevski Srbi su dočekali sudbinu da budu odvođeni iz svojih stanova, da žene budu silovane i ubijane u svojim stanovima, da Srbi budu odvođeni u logore i podvrgnuti najstrašnijim oblicima torture – rekao je Kojić.

Prije 26 godina oko 120.000 Srba iz Sarajeva moralo je da napusti svoja ognjišta u sarajevskim naseljima Ilidža, Ilijaš, Hadžići, Grbavica, Vraca, Rajlovac i Vogošća.

Tokom egzodusa, koji je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine, na Srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik na Sokocu preneseni su posmrtni ostaci 500 sarajevskih Srba.

Srpski borci Sarajevsko-romanijske regije tokom odbrambeno-otadžbinskog rata zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske i odbranili svoje domove.

Za odbranu ovih prostora, život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno, a oko 1.000 sahranjeno na Malom Zejtinliku.