Kojić: Srbi bili najveći stradalnici Hitlerovog režima, automatska smjena Turkovićeve

22
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra nedopustivim da se izabrani predstavnici srpskog naroda porede sa Hitlerom, jer su Srbi bili najveći stradalnici tog režima, te da takve izjave zaslužuju automatsku smjenu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković.

– Ako ona ovo priča u jednoj medijskoj kući onda imamo puno pravo da, potpuno opradavno, sumnjamo na to šta se dešava na sastancima ambasada i međunarodnih organizacija, imajući u vidu poziciju koju Turkovićeva obavlja. Ovo podrazumijeva njenu automatsku njenu smjenu – rekao je Kojić Srni reagujući na sinoćnje izjave Turkovićeve protiv Republike Srpske i njenih predstavnika.

Kojić je istakao da bi u normalnoj zemlji ta žena do sada već bila razriješena dužnosti ministra spoljih poslova.

Napomenuo je da je u njenoj izjavi posebno interesantno bilo kada je rekla kako smatra da bi većina Srba htjela unitarnu BiH.

– Mislim da bi svi Srbi podražli inicajativu Turkovićeve da se na teritorije Republike Srpske provede referendum na kome bi se Srbi izjasnili da li žele Republiku Srpsku ili tu BiH. Takvu inicijativu bi bilo dobro podržati – istakao je Kojić.

On je ukazao da se izašlo iz okvira dejtonskog funkcionisanja BiH, te naveo primjere pokušaja nametanja kolektivne odgovornosti Srbima, da su genocidan narod i genocidna tvorevina.

Kojić je istakao da bošnjački političari u posljednje vrijeme veoma otvoreno pričaju protiv Republike Srpske i najjačih srpskih lidera, u ovom slučaju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Ono što iz ove izjave trebalo da slijedi jeste njena smjena sa ministra inostranih poslova u Savjetu ministara jer bi ona trebalo da predstavlja oba entiteta i sva tri naroda na jednak način – smatra Kojić.

Posebno je simptomatično, dodao je, da Srbe i njihovog predstavnika poredi na tako ružan način sa Hitlerom.

– Znamo da je Dodikova porodica ispod Kozare prošla torturu, koja zna šta je Hitlerov režim. Porediti Srbe koji su bili najveći stradalnici tog Hitelrovog režima je nedopustivo i vrijeđa svakog Srbina i u ovom slučaju Milorada Dodika – rekao je Kojić.

On je napomenuo da je u posljednjem ratu, od 1991 do 1995. godine, prema zvaničnim podacima Centra, stradalo 35.042 lica srpske nacionalnosti, koji su ubijeni i poginuli, uz napomenu da ne govori o raznim oblicima torture koje su Srbi prolazili.

Kojić je ukazao i da je očigledna zloupotreba svega onog što je radilo pravosuđe, počev od Haškog trubunala i pravosuđa u BiH, za koje je rekao da je potpunom rasulu, i koji žele da bošnjačka politika preuzme kontrolu upravo ovakvih i kroz nakaradne presude verifikuju i stave etiketu srpskom narodu, što je nedopustivo.

Turkovićeva je sinoć gostujući na Fejs televiziji pozvala na ukidanje Republike Srpske, a legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH Milorada Dodika uporedila sa Hitlerom.