Kojić o odluci o razdvajanju procesa protiv Dodika i Lukića: Žure i prave svjesne proceduralne greške

5
Foto: rcirz.org

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milorad Kojić izjavio je Srni da je odluka o razdvajanju procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića pred Sudom BiH u suprotnosti sa zakonom i očigledno donesena pod nečijim pritiskom i željom da suđenje bude što prije okončano.

Kojić je Srni rekao da je od samog početka u predmetu protiv Dodika i Lukića napravljeno mnogo proceduralnih grešaka, pa i u i konkretnom slučaju razdvajanja procesa, jer je postupajući sudija trebao da traži mišljenje vještaka medicinske struke o stepenu bolesti i dužini trajanja oboljenja Lukića.

– Poslije vještačenja, na nekom od sljedećih ročišta, mogla je da bude donesena odluka da zbog ekonomičnosti – postupak potencijalno bude razdvojen. U svoj toj žurbi se prave svjesne proceduralne greške, pa tako i ova odluka nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku – pojasnio je Kojić.

Prema njegovim riječima, potencijalno se može doći u situaciju da se Lukić oporavi do narednog ročišta, te da se paralelno vode dva postupka o istom slučaju, što bi proizvelo neekonomičnost , a što je suprotno zakonu.

Kojić je naglasio da je pozadina jasna, ali da upravo to kršenje Zakona o krivičnom postupku daje mogućnost da presuda bude oslobađajuća zbog proceduralnih grešaka koje su od početka činjene.

On je ukazao na to da je na djelu siljenje postupka, ali, kako je istakao, to ni ne čudi jer je riječ o optužnici koja nije ni trebalo da bude podignuta, budući da su Dodik i Lukić samo sprovodili svoje ustavne i zakonske obaveze.

– Nažalost, živimo u takvom sistemu u kojem pravosuđem upravljaju neki sa strane i žele da utiču i na prekrajanje volje građana, kao i na pravni sistem i ustavno-pravno uređenje Srpske – naveo je Kojić.

Predmet u procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora „Službenog glasnika Srpske“ Miloša Lukića pred Sudom BiH zvanično je razdvojen, izjavio je Lukićev advokat Miljkan Pucar.

On je rekao da je juče obaviješten da je predmet zvanično razdvojen i da ne moraju dolaziti na suđenje 30. januara, iako je sudija na prethodnom ročištu rekao da će spojiti predmete ako se Lukićevo zdravstveno stanje popravi.