Komšić o potezu Plenkovića: Sila neće proći

10
Foto: dnevni.ba

Predsjedavajući i hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je za Radiosarajevo.ba da hrvatski premijer Andrej Plenković promoviše ponašanje koje je štetno za odnose u Bosni i Hercegovini i da, umjesto dijaloga, unosi tenzije i podjele.

– Ne poštujući institucije, ohrabruje članove Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) da to rade, a sve krijući se iza zastave EU. Iako često zloupotrebljava zastavu EU, jasno je da je EU nešto više od Hrvatske – rekao je Komšić.

Komšić dodaje da je sastanak mogao proći kao što su prošli oni u Granadi ili Briselu.

– Ni ja ne gorim baš od želje da pričam lično s Plenkovićem, ali uvijek sam tu jer uvijek mislim da je dijalog jedan od načina rješavanja problema. Plenković bi očigledno da rješava na druge načine, silom. To neće moći – istakao je Komšić.

U Predsjedništvu BiH u utorak je održan sastanak članova Predsjedništva sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i holandskim premijerom Markom Ruteom, bez prisustva premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, iako je bio najavljen.

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, srpski član Željka Cvijanović i bošnjački Denis Bećirović.

Plenković: Komšić nije izabran voljom hrvatskog naroda u BiH

Plenković je izjavio da njegov potez nije bio usmjeren ka tome da iskaže bilo kakvo nepoštovanje prema instituciji Predsjedništva, već zbog činjenice da član Predsjedništva Željko Komšić nije biran voljom hrvatskog naroda u BiH.

– Moj potez se odnosi na problem koji postoji u BiH od 2006. godine i koji se ponovio 2010, 2018. i 2022. godine, a odnosi se na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Komšić, što nije bila praksa do 2006. godine, biran je ne većinskom voljom hrvatskog naroda u BiH, nego glasovima drugih naroda – istakao je hrvatski premijer na konferenciji za novinare.

On je rekao da je hrvatska Vlada jako protiv toga jer principijelno smatra da je za kvalitetno funkcionisanje BiH i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda važno da se ta ravnopravnost ogleda i u izbornom procesu.

– Komšić je za hrvatsku Vladu i ostale institucije Hrvatske član Predsjedništva koji predstavlja hrvatski narod, ali bez legitimiteta većinske volje hrvatskog naroda u BiH. Zbog toga mi njega sve ove godine nismo primili u Hrvatskoj niti smo ga posjetili dok je on na toj dužnosti u Sarajevu – pojasnio je Plenković.