Konaković: Od šest bezbjednosnih agencija, u pet su čelnici sa isteklim mandatima

10
Foto: Klix.ba

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković rekao je da je na večerašnjem sastanku koalicionih partnera na nivou BiH u Istočnom Sarajevu razgovarano o raspodjeli kadrova u važnim agencijama i institucijama na nivou BiH, te naveo da su u sektoru bezbjednosti od šest ključnih agencija, u pet istekli mandati.

Konaković je rekao da je u vrlo konstruktivnoj atmosferi razgovarano o ključnim pozicijama, o 36 institucija i agencija.

– Ima 18 ili više pozicija gdje su istekli mandati, koji rade na rubu zakona, tu se očekuju izazovi. U sektoru bezbjednosti od šest ključnih institucija, u pet su na čelu ljudi čiji su mandati davno istekli, koji su odgovorni više svojim političkim šefovima, nego institucijama BiH – rekao je Konaković novinarima nakon sastanka.

On je istakao da to govori o potrebi da se ti kadrovi mijenjaju.

– Dogovorili smo da ćemo nakon formiranja Savjeta ministara dovesti kompetentne ljude – naveo je Konaković.

Govoreći o pozicijama koje su pripale „trojci“, Konaković je izdvojio Obavještajno-bezbjednosnu agenciju (OBA) i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.

– Sve što je do sada bilo na našoj strani će uglavnom ostati na našoj i biće nekih manjih izmjena – rekao je Konaković.

On je dodao da je raspodjela fotelja normalan proces koji prati formiranje vlasti.

– Preuzimajući odgovornost u vlasti na nivou BiH mi preuzimamo odgovornost i za one ljude koji su na čelu agencija, institucija i koji treba da prate naše politike – rekao je Konaković.

On smatra da je parlamentarna većina jasna, da se dogovori privode kraju i da se čekaju bezbjednosne provjere i vjeruje da će to ići brzo, da bi Savjet ministara trebalo da bude izabran poslije 20. januara i da nakon toga slijede imenovanja čelnika u agencijama i drugim institucijama.