Konaković: Opozicione partije izbjegle svoj dio odgovornosti

5
Foto: Klix.ba

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković kritikovao je stranke opozicije koje nisu došle na današnji sastanak predstavnika partija u Parlamentarnoj skupštini BiH, ističući da su na taj način izbjegle svoj dio odgovornosti.

Konaković je ocijenio da je današnji sastanak definisao postojanje političke volje za izmjenama Ustava BiH, navodeći da se vidjelo da te volje ima samo kod partija koje čine većinu u vlasti na nivou BiH.

On je rekao da je razgovarano o temi koja se tiče i evropskog puta BiH, te dodao da je današnji sastanak morao definisati postojanje eventualne političke volje za rješavanjem ovog problema.

– Već smo svi predlagali rješenja i danas smo o tim rješenjima razgovarali, ali bi ta politička volja morala biti artikulisana u dvotrećinskoj većini koja bi mogla donijeti izmjene Ustava – rekao je Konaković novinarima nakon sastanka.

On je istakao da su predstavnici partija koji su došli na današnji sastanak pokazali ozbiljnost za rješavanje ovog pitanja, te uputio kritike strankama opozicije ističući da su na taj način izbjegle svoj dio odgovornosti.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona koje je predložila SDA, a koje su usvojene na Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Konaković je rekao da bi bilo prirodnije da se ovaj prijedlog vrati u redovnu proceduru, a da se u međuvremenu ponudi bolje rješenje izmjena Izbornog zakona.

On je dodao i da su izmjene Izbornog zakona moguće i bez izmjena Ustava u onom dijelu u kojem su kompatibilne ili saglasne sa postojećim Ustavom.

Danas je u Sarajevu održan sastanak predstavnika političkih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH na kojem je razgovarano o izmjenama Ustava BiH na kojem su prisustvovali predstavnici stranaka u vlasti na nivou BiH.

Sastanku u ime SNSD-a prisustvovali su Košarac i potpredsjednik stranke Nebojša Radmanović, zatim Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, Čedomir Stojanović iz DEMOS-a, u ime Naroda i pravde Elmedin Konaković i Denis Zvizdić, Darjana Filipović iz HDZ-a BiH, Saša Magazinović iz SDP-a BiH.

Na današnji sastanak nisu se odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red, kao i predstavnici opozicionih stranaka iz Federacije BiH, SDA, NES-a i Demokratskog fronta.