Konaković sa Sijartom: Zahvalnost za nesebičnu podršku pri lobiranju za članstvo BiH u EU

3
Foto: Klix.ba

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković zahvalio je ministru spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peteru Sijartu i Mađarskoj za nesebičnu podršku koju pružaju lobirajući za punopravno članstvo BiH u EU i za dodjeljivanje kandidatskog statusa.

– Mađarska je ponudila, a mi smo prihvatili pomoć u asistenciji kroz sve naporne pregovore koji nas očekuju u ovom dijelu procedure, nadam se od marta – rekao je Konaković novinarima nakon sastanka sa Sijartom.

Konaković je istakao da su tokom sastanka razgovarali o budućnosti BiH unutar EU, o formalnoj podršci Mađarske u veoma zahtjevnom procesu za koji BiH još nije dovoljno spremna, a tiče se otvaranja pregovora i prolaska kroz sve tehničke, komplikovane administrativne procedure.

On je naveo da je sa Sijartom razgovarao i o ekonomiji, napretku dvije zemlje koje su potencijalno ozbiljni partneri jer je spoljnotrgovinska razmjena BiH i Mađarske veća od 600 miliona KM.

– BiH je počasni komšija Mađarske što pokazuje da tu ima ozbiljne volje sa obje strane za dodatno jačanje naših odnosa – rekao je Konaković.

Konaković je Sijartu poželio sretan put, te dodao da je ovaj sastanak trebalo da bude održan jutros, ali da je pomjeren zbog tehničkih problema.

– Sijarto je nakon Banjaluke došao u Sarajevo i pokazao da ga nisu spriječili ni vremenski uslovi da zajedno sa nama pokaže posvećenost dobrim odnosima – ocijenio je Konaković.