Konaković: Sinhronizovati ekonomske ideje sa zemljama regiona i popravljati odnose

8
Foto: Klix.ba

Kandidat za ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković izjavio je da će mu ako bude izabran na ovu funkciju prioritet iz oblasti spoljne politike biti smirivanje tenzija u regionu, te popravljanje odnosa sa komšijama i generalno zemljama zapadnog Balkana.

Konaković je istakao da ovaj region ima nekoliko puteva kojima može napredovati brže nego što to pojedinačno zemlje mogu, ako se sinhronizuju ekonomske ideje i priča o pristupanju EU kao konačnom cilju.

On je naveo da će nastojati da BiH vrati prijatelje u svijetu koje je izgubila, te da ona postane mjesto spajanja a ne sukoba.

Konaković je istakao da je BiH zemlji spajanja, ali i zemlja u kojoj su sve prednosti i šanse pretvorene u krize.

– Uspjeli smo izgubiti skoro sve prijatelje koje smo imali devedesetih godina i 2000-ih. Bijući tuđe bitke zemalja kojima smo nevažni ugrozili smo diplomatiju i budućnost BiH i kvalitet života građana BiH – ocijenio je Konaković.

On je poručio da će BiH svoju diplomatiju kreirati tako da je najvažnije šta o tome misle građani u svakom njenom dijelu.

– Jako su važni prioriteti evroatlantske integracije definisane strategijom spoljnih politika koja je važeća, usvojena 2018. i traje do 2023. i neupitno je da je to i Brisel i Vašington i da će ova evropska priča ići mnogo lakše nego NATO zato što se politika i političari iz Republike Srpske trenutno manje zanimaju za tu vrstu procesa, ali mi imamo pravo da kažemo da ne odustajemo od tog procesa – rekao je Konaković novinarima u Sarajevu.

Konaković smatra da su BiH i njeni građani žrtve nekih političara populista koji su zapaljivom retorikom prikupljali jeftine političke poene, a da je ovu zemlju godišnje napuštao jedan veliki grad ljudi, prema podacima iz 2021. godine BiH je napustilo 170.000 ljudi.

On je naveo da i BiH i susjedne zemlje imaju problem demografije i da će se vrlo teško pokretati ekonomski procesi jer se ostaje bez najproduktivnijeg dijela stanovništva.

– Ukoliko budem izabran, prvo ću posjetiti Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, uz prioritet Vašingtona, Brisela, Pariza, Berlina, velikih donosilaca odluka u kojima BiH mora vratiti svoju vidljivost – napomenuo je Konaković.

On je naveo da je BiH, zbog pogrešne politike kada je riječ o diplomatiji, postala zemlja koja nema nikakav iskorak nigdje. „Mislim da smo hrabri da kreiramo novi politički narativ kompromisa, a ne konflikta i da će to pokrenuti neke stvari sa mrtve tačke“, rekao je Konaković.

Konaković je istakao da vjeruje da će novi Savjet ministara biti potvrđen.

Govoreći o situaciji u Ministarstvu inostranih poslova, on je naveo da je čuo da ima mnogo problema u smislu njegovog funkcionisanja, međuljudskih odnosa, podjele i realizacije zadataka.

– To će biti jedan od prvih poslova kojim se moram baviti, menadžerisanjem ljudskih resursa kao preduslovom za bilo kakvo normalno funkcionisanje – rekao je Konaković i dodao da se nikada neće baviti političkim revanšizmom, te da ljudi koji budu dobro radili svoj posao neće imati problema.