Konaković: Sve u vezi kadeta iz Srbije urađeno u skladu sa nadležnostima

10
Foto: Klix.ba

Ministarstvo spoljnih poslova u Savjetu ministara samo je proslijedilo depešu Graničnoj policiji o dolasku kadeta Vojne akademije iz Srbije na godišnjicu obilježavanja bitke na Kozari, što je bila njihova obaveza, tvrdi Elmedin Konaković, resorni ministar.

Konaković tvrdi i da je sve urađeno u skladu s procedurama i nadležnostima.

– Mi smo dobili depešu i proslijedili je. Nemam ja nadležnost niti Ministarstvo da vršimo provjere. Granična policija zatim postupa dalje ako misle da su potrebne dodatne provjere, to mogu onda tražiti od OBA ako imaju neku sumnju – tvrdi Konaković, koji se za Avaz javio iz Vašingtona.

Dodaje da nije bilo potrebe da se o tome obavještava Predsjedništvo BiH.

– Znam da sam ovima u SDA kriv za sve i to je taj nastavak njihove prljave kampanje. Kada ne znaju šta će, Konaković je kriv za sve. Međutim, Komšić bi trebalo da zna, nakon toliko godina parazitiranja u Predsjedništvu, barem zakone ove zemlje. To me čudi. Nisam bio, naravno, dužan da obavijestim Predsjedništvo. Najavljeni su studenti, kadeti i vojni predstavnici, bez naoružanja, kako je i navedeno u depeši. Ostale provjere i procedure dalje su na Graničnoj policiji BiH. Zašto oni nisu obavijestili o svemu Ministarstvo bezbjednosti BiH ako je nešto sumnjivo – rekao je Konaković.

Podsjećamo, pitomci Vojne akademije u Beogradu prodefilovali su juče ulicama Prijedora uoči obilježavanja 82 godine od Bitke na Kozari, kojem su prisustvovali na Mrakovici.