Konstituisana Narodna skupština Republike Srbije

74
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srbija je danas dobila novi saziv parlamenta, nakon što je konstituisana Skupština Srbije, potvrđeni mandati i poslanici položili zakletvu.

Poslanici su nakon potvrđivanja mandata položili zakletvu koja glasi: „Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi“.

Od momenta konstituisanja Skupštine Srbije počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade Srbije.

Nastavak sjednice Skupštine je sutra u 10.00 časova na kojem će biti birano skupštinsko rukovodstvo.

Na konstitutivnoj sjednici, koju je sazvao odlazeći predsjednik Skupštine Ivica Dačić, na dnevnom redu je i izbor predsjednika, potpredsjednika, članova radnih tijela…

Kandidat za predsjednika Skupštine je Vladimir Orlić iz vladajućeg SNS-a, dok će novi saziv imati dva potpredsjednička mjesta više, ukupno sedam, od kojih su tri predviđena za opoziciju.

Potpredsjednička mjesta će podijeliti SNS, SPS, SVM, SPP, SSP, DS i koalicija NADA. Njima će pripasti i pet mjesta šefova parlamentarnih odbora.

Današnjom konstitutivnom sjednicom, prema Poslovniku, do izbora predsjednika parlamenta predsjedava najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković, sa opozicione liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, uz pomoć četvoro najmlađih poslanika.

Novu Skupštinu čini 250 poslanika sa 12 lista, a najviše poslanika ima koalicija okupljena oko SNS-a – 120.

Opoziciona koalicija „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ osvojila je 38 mandata, dosadašnji koalicioni partner vladjauće stranke Socijalistička partija Srbije imaće 31 mandat, a opoziciona koalicija „Moramo“ 13 poslanika.

Desno orijentisana koalicija NADA imaće u Skupštini 15 poslanika, dok će takozvani patriotski blok Dveri i Zavetnici imati po 10 poslanika.

Što se tiče manjinskih stranaka, Savez vojvođanskih Mađara imaće pet poslanika, partija pokojnog muftije Muamera Zukorlića Stranka pravde i pomirenja tri, koalicija „Zajedno za Vojvodinu“ i SDA Sandžaka po dva, dok će jedan mandat imati Koalicija Albanaca „Doline“.