Košarac: „Balkan Solar Samit“ platforma za oblikovanje budućnosti energetike

2
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvovaće 8. i 9. februara 2024. godine na konferenciji „Balkan Solar Samit“, koja će biti održana u Banskom dvoru u Banjaluci.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je generalni pokrovitelj ove konferencije, koja je posvećena promociji zelene energije i zaštiti životne sredine.

Ministar Košarac istakao je da će Balkan Solar Samit i ove godine biti centralni događaj za promociju i afirmaciju energetskih politika Republike Srpske, BiH i regiona, s fokusom na obnovljive izvore energije.

– „Balkan Solar Samit“ je platforma za oblikovanje budućnosti energetike. O značaju ovog događaja govori i činjenica da će okupiti više od 50 eminentnih govornika i više od 500 učesnika iz cijelog svijeta, koji će razmijeniti mišljenja o temama važnim za perspektivu energetskog sektora i pravce djelovanja u budućnosti. Balkan Solar Samit fokusira se na teme koje mijenjaju tržište obnovljive energije – poručio je ministar Košarac.

On je naglasio da je energetski sektor prepoznat kao razvojna šansa za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, o čemu svjedoče i napori entitetskih institucija da, kroz svoju legislativu i strateške planove, prate nove trendove i unapređuju mogućnosti u ovoj oblasti.

– U vremenu globalnih izazova, klimatskih promjena i energetkse tranzicije, „Balkan Solar Samit“ će biti prilika da razgovaramo o iskustvima i najnovijim dostignućima, kako bismo unaprijedili energetsku efikasnost, razvijali održiva energetska rješenja i promovisali zelene ekonomije, a sve u cilju održivog razvoja i ekonomskog napretka – naglasio je Košarac.

On je izrazio uvjerenje da će zaključci sa ovogodišnjeg „Balkan Solar Samita“ biti jasan putokaz za dalje jačanje energetskog sektora u Republici Srpskoj, BiH i regionu, s naglaskom na obnovljive izvore energije.

– Posebno mi je zadovoljsto što je Republika Srpska prepoznata kao regionalni centar za diskusije o razvoju energetskog sektora, u prilog čemu najbolje govore organizacije stručnih konferencija poput „Balkan Solar Samita“ u Banjaluci i Samita energetike u Trebinju – naveo je Košarac.