Košarac: Bilo bi dobro da BiH postane dio „Otvorenog Balkana“

9
Foto: Klix.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da Republika Srpska i dalje podržava pristupanje BiH inicijativi „Otvoreni Balkan“, što je verifikovala i Narodna skupština, kao i da bi bilo dobro da BiH postane dio ove regionalne inicijative zbog mira, stabilnosti i razvoja ekonomija.

Košarac je rekao da mu je žao što u praksi postoje određene predrasude o ovoj inicijativi koje dolaze iz Sarajeva, koje treba prevazići.

– Ne znam šta je u glavi Šefika Džaferovića i Željka Komšića, jer ako druge zemlje vide da je to dobra osnova za razvoj ekonomije, protoka robe, usluga i kapitala i ako je to dobra poruka investitorima, onda jedino možemo reći da oni koji to osporavaju treba da prestanu sa političkim predrasudama – istakao je Košarac.

On je podsjetio da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prije dvije godine otvorio to pitanje i tražio od kolega u Predsjedništvu da podrže pristupanje BiH inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Košarac je rekao novinarima da su zemlje koje su se integrisale u tu regionalnu inicijativu bile efikasne u snabdijevanju deficitarnim proizvodima poput merkantilne pšenice, kukuruza i nekih drugih namirnica.

– Ne mogu naši privrednici iz Republike Srpske i FBiH biti taoci nekih političkih predrasuda pojedinaca koji sjede u institucijama – ocijenio je Košarac.

On je napomenuo da njihove kolege mnogo brže uspijevaju plasirati svoju robu i da usluge „prolaze mnogo brže“.

– Političke predrasude treba ostaviti po strani i raduje me činjenica da je predsjedavajući Savjeta ministara u Ohridu na konferenciji „Otvoreni Balkan“. Sigurno će se tu govoriti o nekim izazovima i prednostima koje imaju zemlje koje su dio te inicijative – rekao je Košarac.

On je napomenuo da su privredne komore i Republike Srpske i FBiH su za Otvoreni Balkan, kao i da Spoljno-trgovinska komora ima isto takvo opredjeljenje.

Košarac je napomenuo da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ jako dobra, bez obzira na različite političke stavove, te da očekuje da će ostala dva člana Predsjedništva BiH podržati tu Dodikovu inicijativu.