Košarac: Članstvo u „Otvorenom Balkanu“ od ključne važnosti za građane Srpske i FBiH

41
Foto: FENA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu minisara Staša Košarac osudio je opstrukcije političkih struktura iz Federacije BiH koje se protive članstvu BiH u regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“, ističući da bi članstvo bilo od ključne važnosti za građane Republike Srpske i Federacije.

On je podsjetio da su ministri iz FBiH na posljednjoj sjednici Savjeta ministara glasali protiv Informacije o analizi interesa i koristi za BiH u slučaju pristupanja ovoj regionalnoj inicijativi.

– Političko Sarajevo svojim odlukama i uticajima kroz načine odlučivanja na nivou institucija BiH samo sebe dovodi u poziciju izolacije. Ministri iz FBiH, isključivo zbog političkih predrasuda, ne podržavaju napore institucija Republike Srpske i njenih predstavnika na nivou BiH da pristupimo inicijativi Otvoreni Balkan – istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, od ključne važnosti za građane Republike Srpske i FBiH je da BiH bude dio regionalne inicijative, čiji je cilj brže i jednostavnije povezivanje ljudi, brži protok robe, usluga i kapitala, međusobno priznavanje diploma, licenci, sertifikata, te drugih elemenata značajnih za razvoj spoljnotrgovinskog prometa.

– Posljedice toga što nismo dio Otvorenog Balkana osjete poslovne zajednice Republike Srpske i FBiH. One će biti u neravnopravnom položaju kada je u pitanju protok roba, priznavanje licenci i slično – dodao je Košarac.

On je podsjetio da su zemlje članice pomenute inicijative potpisale važne sporazume, poput sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada, sporazuma o povezivanju šema elektronske identifikacije građana, sporazuma o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbjednosti hrane i hrane za životinje, te sporazum o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za bezbjednost, kao i sporazum o saradnji akreditacionih tijela.

Košarac je istakao i važnost potpisanih memoranduma o razumijevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na zapadnom Balkanu.

On je posebno izdvojio značaj Sporazuma o mehanizmima prehrambene bezbjednosti na zapadnom Balkanu, koji omogućava sprečavanje nedostatka osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištima zemalja članica „Otvorenog Balkana“, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

– To konkretno znači da će zemlje članice ove inicijative pomagati jedne drugima u slučaju prekida lanaca snabdijevanja osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, odnosno kada se neka od zemalja suočava sa nedostatkom u snabdijevanju domaćeg tržišta pšenicom, kukuruzom, brašnom, proizvodima od mlijeka i mesa, šećerom, voćem, povrćem, žitaricama i drugim proizvodima usljed posljedica globalne krize – naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, spoljnotrgovinski promet pomenutom robom će se primarno odvijati među članicama „Otvorenog Balkana“, a zemlje koje to nisu, biće na listi čekanja.

– BiH se nedavno suočila sa problemom nedostatka merkantilne pšenice i kukuruza na domaćem tržištu. Srbija je snabdjela prvenstveno zemlje članice „Otvorenog Balkana“, a onda i zemlje koje su na listi čekanja za članstvo. To je stvorilo određene probleme našim privrednicima, ali ne zbog odluke Srbije, nego isključivo zbog stava federalnih političkih struktura koje ne podržavaju ovu inicijativu – naglasio je Košarac.

On je poručio da članstvo u „Otvorenom Balkanu“ ne minimizira dosadašnje aktivnosti kada su u pitanju Berlinski proces ili članstvo u EU.

– Argumenti jasno ukazuju da je ovo nadogradnja Berlinskog procesa, kao i jak imput zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU – dodao je Košarac.

Kako je istakao, ne postoji niti jedan opravdan razlog da se bilo ko iz BiH protivi članstvu u regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“.

– Nažalost, političke strukture iz FBiH imaju političke predrasude. Očigledno je da tim strukturama problem stvara činjenica da je predvodnik inicijative Otvoreni Balkan Srbija – zaključio je Košarac.