Košarac sa Matićevom: Istrajnost u naporima za uključivanje u inicijativu „Otvoreni Balkan“

83
Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je danas u Beogradu da Republika Srpska podržava inicijativu „Otvoreni Balkan“, dok je dio političke strukture iz Federacije BiH protiv iz politikantskih razloga, čime se usporava razvoj privredne zajednice kako u Srpskoj, tako i u FBiH.

– Mi nećemo dopustiti da domaći privrednici budu taoci takve politike i zbog toga ćemo biti istrajni u naporima da budemo dio „Otvorenog Balkana“ – poručio je Košarac je tokom razgovora sa ministarkom trgovine, turizma i telekomuniikacija Srbije Tatjanom Matić.

On je naveo da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i institucije Srpske u potpunosti podržavaju uključivanje BiH u ovaj regionalni projekat, čiji je inicijator predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a koji omogućava benefite privrednoj zajednici i svim građanima.

Košarac je naglasio da je imperativ političkog djelovanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika Republike Srpske regionalno povezivanje, sa fokusom na nastavak dobrih odnosa i bratskih veza sa Srbijom.

Na sastanku je istaknuto da „Otvoreni Balkan“ predstavlja nadogradnju postojećih inicijativa poput CEFTA, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je u prethodnom periodu došlo do zastoja i usložnjavanja odnosa u okviru Sporazuma CEFTA, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine.

– „Otvoreni Balkan“ je odlična šansa za privrednu zajednicu, jer možemo unaprijediti i nadograditi ekonomske odnose i saradnju. To se prevashodno odnosi na jedinstveno regionalno tržište, te slobodan pristup tržištu rada, slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga“, naveo je Košarac.

On je najavio da će početkom 2022. godine o benefitima ove inicijative razgovarati i sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem.

Na sastanku je razgovarano i o iskustvima Srbije u saradnji sa Evroazijskom ekonomskom unijom, te uslovima za potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i ove unije.

– U našem fokusu je otvaranje novih tržišta za domaće proizvode. Iskustva Srbije su nam dragocjena i u tom kontekstu. Sporazum koji Srbija ima sa Evroazijskom ekonomskom unijom omogućava povlašteni položaj njenim privrednicima za izvoz na ovo veliko tržište. To je jedan od osnovnih razloga zbog kojih su strani investitori izabrali Srbiju za sjedište svojih proizvodnih postrojenja, nakon čega su mogli izvoziti svoje proizvode u ovu uniju – naveo je Košarac.

Tokom susreta je bilo riječi o otvaranju takozvanih zelenih koridora prema EU, ali i o unapređenju saradnje u oblasti turizma Republike Srpske i FBiH sa Srbijom, pri čemu je Košarac posebno ukazao na turističke potencijale Jahorine, te pohvalio i podržao aktivnosti Olimpijskog centra „Jahorina“ na njenoj promociji.

Sagovornici su razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje i dodatnom jačanju spoljnotrgovinske razmjene, a Košarac je istakao da je Srbija, nakon EU, najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH, te da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski bez otvorenih političkih pitanja.

Košarac i Matićeva su se saglasili da su dobri odnosi dvije zemlje od ključnog značaja za bolje pozicioniranje regiona Zapadnog Balkana na mapama potencijalnih investitora, kao i za učvršćivanje stabilnosti u regionu i stvaranje uslova za bržu integraciju u evropske strukture, što je zajednički cilj.