Košarac: Ili ustavna BiH ili je neće biti

8
Foto: stasa.kosarac/Instagram

BiH ima problem funkcionisanja, jer joj se nameću rješenja koja nemaju ustavnu osnovu i nisu zajednički usaglašena. Suštinski, ovo je zemlja ograničenog i vrlo upitnog suvereniteta, istakao je danas zamjenik predsjedavjaućeg u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je istakao da je to za Republiku Srpsku neprihvatljivo.

– Naprosto, našu budućnost ne vidimo u neustavnoj zemlji, preciznije koloniji, u kojoj su uzurpator (Kristijan) Šmit i američki ambasador (Majkl) Marfi tvorci pravila kojima svi ljudi treba da se bespogovorno pokore – naveo je on.

Košarac je naglasio da je Srpska uvijek za unutrašnji politički dijalog i konsenzus domaćih legitimno izabranih predstavnika.

– Naš glas dajemo za ustavna i demokratska, a nikako oktroisana rješenja! To je realnost, koju što prije treba da shvate političke strukture iz Sarajeva, kao i njihovi zapadni mentori. Svijest o realnosti mora biti dominantna, nasuprot snovima o unitarizaciji zemlje. Ostaće nedosanjani – poručio je Košarac.

On je naglasio da će BiH ili biti ustavna i dejtonska ili je neće biti.

Košarac smatra da je opasna i krajnje neodrživa „logika“ zapadnih ambasada da usaglašene zajedničke odluke domaćih legitimno izbranih političkih zvaničnika ne doživljavaju kao dogovor, nego kao pobunu protiv vlasti stranaca u BiH.

Poručio je da Srpska na to nikada neće pristati i da je svakim nametnutim rješenjem sve dalje od BiH.

– Ako istinski žele dobro ovoj zemlji, strancima bi bilo najbolje da BiH ostave na miru. O njenoj sudbini moraju odlučivati narodi koji u žive. Jedini mogući model je dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda – poručio je Košarac.