Košarac: Inicijativa „Otvoreni Balkan“ – šansa za veći ekonomski rast

9
Foto: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“ znači šansu za prosperitet na zapadnom Balkanu i predstavlja stabilan osnov za privlačenje investicija, veći ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti u regionu.

Košarac je naglasio da bi prihvatanje ove inicijative, koja je ranije nazvana „mini-Šengen“, omogućilo pristupanje regionalnoj ekonomskoj zoni, s ciljem olakšavanja trgovine robama i uslugama, kao i slobodnog kretanja ljudi i kapitala između zemalja zapadnog Balkana, što je osnovna vrijednost EU, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

– Činjenica je da se BiH još nije pridružila inicijativi za regionalnu saradnju zbog opstrukcija dijela političkih struktura iz Federacije BiH (FBiH). To je neobjašnjiva politika, zbog koje, nažalost, trpe privrednici i poslovna zajednica iz Republike Srpske i FBiH – ukazao je Košarac.

On je pozdravio spremnost srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da na predstojećem sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu razgovara o inicijativi „Otvoreni Balkan“, koja je komplementarna sa postojećim regionalnim inicijativama i doprinosi jačanju privrednog rasta, prevladavanju ekonomske krize izvazvane pandemijom virusa korona, te modernizaciji privrede u skladu sa standardima EU.

– Uzimajuću u obzir otpor dijela federalnih političkih struktura, izuzetno me ohrabruje opredijeljenost srpskog člana Predsjedništva BiH Dodika da u razgovorima sa predsjednikom Srbije razmotri mogućnost približavanja Republike Srpske inicijativi ‘Otvoreni Balkan’, jer će benefite imati naši građani, kao i cjelokupna privredna zajednica – poručio je Košarac.

On je napomenuo da se prednosti pristupanja inicijativi „Otvoreni Balkan“ ogledaju, između ostalog, u olakšanom i unapređenom protoku roba, smanjenju necarinskih barijera i čekanja, unapređenju mobilnosti građana zemalja zapadnog Balkana, modernizaciji sistema plaćanja i unapređenja protoka kapitala, te unapređenju investicionog potencijala i investicione klime s ciljem ekonomskog rasta i otvaranja radnih mjesta.

– Važno je istaknuti i da ova regionalna inicijativa znači unapređenje konkurentnosti kroz približavanje standardima EU, što će dovesti do umanjenja strukturne neravnoteže zemalja zapadnog Balkana i EU, kao i ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU, što je glavni spoljnopolitički cilj zemalja zapadnog Balkana – zaključio je Košarac.