Košarac: Izbjegavanje dvostrukog izdavanja sertifikata

21
Foto: FENA

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara usvojilo je dopune odluke o veterinarskom uvjerenju o zdravstvenom stanju životinja i pošiljaka životinjskog porijekla u unutrašnjem i međunarodnom prometu, kojima je izmijenjen način izdavanja veterinarsko-zdravstvenih sertifikata za izvoz u zemlje članice EU i EFTA.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac objasnio je da je navedena odluka izmijenjena da bi bilo izbjegnuto dvostruko izdavanje sertifikata, saopšteno je iz ovog ministarstva.

On je naveo da je to neophodno, budući da se za sertifikovanje životinja i proizvoda životinjskog porijekla prilikom izvoza u EU i zemlje EFTA u potpunosti počeo koristiti elektronski, internet alat EU za izdavanje veterinarsko-zdravstvenih sertifikata za međunarodni promet životinja i proizvoda životinjskog porijekla u Uniji (TRAKES).

– Ovo će domaćim izvoznicima životinja i proizvoda životinjskog porijekla, kao i nadležnim veterinarskim inspektorima, olakšati proces sertifikovanja i smanjiti troškove štampanja sertifikata – istakao je Košarac.