Košarac: Najvažnije obezbijediti izborni suverenitet Republike Srpske u izbornom procesu

6
Foto: Klix.ba

Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac rekao je danas u Sarajevu da je najvažnije obezbijediti izborni suverenitet Republike Srpske u izbornom procesu, ističući da će njeni građani svoje predstavnike birati na suveren način kako to precizira Izborni zakon.

– Neće se dozvoliti da drugi konstitutivni narod ili građani biraju srpskog člana Predsjedništva, isto kao što mi ne želimo da biramo niti bošnjačkog niti hrvatskog člana Predsjedništva. Dajte da napustimo tu matricu koja je vidljiva toliko godina i izbornih procesa, da su predstavnici jednog naroda birali predstavnike drugog naroda – istakao je Košarac.

On je istakao da je izborni suverenitet Republike Srpske jasan, dodajući da nijedno rješenje na nivou institucija BiH ne može biti doneseno bez saglasnosti Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, važno je fokusirati se na implementaciju 14 ključnih prioriteta i dogovor političkih lidera iz Laktaša, dok sva ostala pitanja mogu biti po strani dok se ova dva ne riješe.

Govoreći o današnjem sastanku predstavnika političkih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH na kojem se razgovaralo o izmjenama Ustava BiH, Košarac je rekao da na ovom sastanku nije bilo dogovora, već samo razgovor o tome da se vidi šta su čije političke percepcije.

– Danas smo čuli čak i različite stavove partnera iz Federacije BiH (FBiH) koji se odnose na način izbora, odnosno oko strukture Predsjedništva – rekao je Košarac novinarima nakon sastanka.

Košarac je naglasio da je Izborni zakon jedno od važnijih pitanja, navodeći da se koncentracija političke snage treba usmjeriti na izmjene ovog zakona, za šta treba da postoji potrebna većina u Predstavničkom i Domu naroda, bez uticaja stranaca.

On je podsjetio i na dogovor političkih lidera iz Laktaša, ističući da će se u srijedu, za kada je zakazana sjednica Doma naroda znati da li će „trojka“ implementirati dogovor iz Laktaša koji podrazumijeva odbijanje izmjena Izbornog zakona koji je predložio SDA.

– Već ulazimo u implementaciju određenih elemenata dogovorenih stvari u Laktašima i onda neko, onako kako (američki ambasador Majkl) Marfi hoće, otvori pitanje Izbornog zakona sa osam zaključaka donesenim u Laktašima. Ne možemo iz sporazuma iz Laktaša nešto uzeti nešto ostaviti – naglasio je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je izrazio nadu da će se predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda u FBiH dogovoriti oko sprovođenja odluka Evropskog suda za ljudska prava.

– Republika Srpska neće ulaziti u unutrašnja pitanja FBiH, jednako kao što nećemo dozvoliti predstavnicima FBiH da oni utvrđuju kako će Republika Srpska birati svog člana Predsjedništva – zaključio je Košarac.

Danas je u Sarajevu održan sastanak predstavnika političkih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH na kojem je razgovarano o izmjenama Ustava BiH na kojem su prisustvovali predstavnici stranaka u vlasti na nivou BiH.

Sastanku u ime SNSD-a prisustvovali su Košarac i potpredsjednik stranke Nebojša Radmanović, zatim Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, Čedomir Stojanović iz DEMOS-a, u ime Naroda i pravde Elmedin Konaković i Denis Zvizdić, Darjana Filipović i Slavko Matić iz HDZ-a BiH, Saša Magazinović iz SDP-a BiH.

Na današnji sastanak nisu se odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red, kao i predstavnici opozicionih stranaka iz Federacije BiH, SDA, NES-a i Demokratskog fronta.