Košarac: Očekujem odluku o gasnoj interkonekciji sa Srbijom i Hrvatskom

8
Foto: Marko Mastilo

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac očekuje da će Savjet ministara donijeti odluku o zaključivanju međunarodnih sporazuma o izgradnji istočne gasne interkonekcije sa Srbijom i južne sa Hrvatskom.

– Važno je obezbijediti što je moguće više interkonekcija kako bi gas ušao u Republiku Srpsku i Federaciju BiH – rekao je Košarac novinarima u Banjaluci.

On kaže da je ovo pitanje značajno sa aspekta razvoja infrastrukture, te cijene gasa građanima i privrednim subjektima u Republici Srpskoj i FBiH.

– Vjerujem da ćemo na temelju svih preporuka Evropske energetske zajednice i primjera prakse drugih zemalja, pitanje skladištenje gasa rješavati na adekvatan način – istakao je Košarac.

On je podsjetio da su projekte iz Republike Srpske često osporavali predstavnici FBiH u zajedničkim institucijama BiH, navodeći primjer hidroelektrane „Buk Bijela“.

– Postoji tendencija da bi se isto moglo desiti kada je u pitanju nova gasna istočna interkonekcija. Republika Srpska se time ne bavi i ne osporava investicione zamahe FBiH – napomenuo je Košarac.

On je rekao da FBiH uvijek ima neke političke predrasude i da tako nešto radi Republici Srpskoj – od inicijative za „Otvoreni Balkan“ do infrastrukturnih projekata.