Košarac: Odobren izvoz goveđeg mesa u Ujedinjene Arapske Emirate

15
Foto: Klix.ba

BiH je odobren izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate, potvrdio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, te dodao da otvaranje novog tržišta znači novu šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Košarac je rekao da je izvoz goveđeg mesa iz BiH u Ujedinjene Arapske Emirate odobren nakon što su usaglašeni veterinarsko-zdravstveni sertifikati između dvije zemlje, te da je privrednim subjektima iz BiH odobren izvoz od nadležnih institucija iz Emirata, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Prema njegovim riječima, dosadašnji napori Ministarstva i Kancelarije za veterinarstvo BiH urodili su plodom i rezultirali pozitivnim ishodom za domaći poljoprivredni sektor.

– Kancelarija za veterinarstvo zadužena je da, u skladu sa usaglašenim veterinarsko-zdravstvenim sertifikatima, pokrene neophodne aktivnosti kako bi kompanije odobrene za izvoz, taj posao mogle neometano da vrše – naglasio je Košarac, nakon sastanka sa direktorom Kancelarije Sašom Boškovićem.

On je rekao da Ministarstvo spoljne trgovine sprovodi kontinuirane aktivnosti na otvaranju novih tržišta, sa ciljem zaštite i unapređenja domaće proizvodnje, te razvoja poljoprivrednog sektora.

– S tim u vezi, želim naglasiti da smo u završnoj fazi usaglašavanja veterinarsko-zdravstvenih sertifikata sa Izraelom, tako da uskoro očekujemo otvaranje ovog tržišta za naše proizvođače. Naš prioritet je evropsko tržište sa 500 miliona potencijalnih potrošača, ali i tržišta Rusije, Kine, Malezije, Kuvajta i Saudijske Arabije, posebno kada je riječ o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda – istakao je Košarac.