Košarac: Ponašati se kako kažu Ustav i institucije Srpske

22
Foto: Klix.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da će se ponašati onako kako kažu Ustav i institucije Republike Srpske, odnosno Narodna skupština Srpske.

Košarac je istakao da je bitno da se sve radi u skladu sa zakonom, pa i kada je riječ o privredi i ekonomiji, koje treba da budu na prvom mjestu.

On je uvjeren da je putem adekvatnih politika entiteta i aktivnosti Savjeta ministara, odnosno realizacijom socio-ekonomskih reformi, moguće zaustaviti odliv stavnovništva i radne snage iz BiH.

Košarac je, u obraćanju medijima koji su prisustvovali predstavljanju spoljnotrgovinske razmjene BiH u 2019. godini, ocijenio da Savjet ministara ima tu vrstu kapaciteta.

– Ono što otežava rad Savjeta ministara jesu teme političke prirode. Mislim da sa takvim temama treba prestati – poručio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je naveo da je u kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima informisan o njihovom problemu plasmana proizvoda na tržištu i administrativnim barijerama koje učestvuju u ukupnoj cijeni proizvoda.

– Nastaviću da razgovaram sa poslovnom zajednicom – rekao je Košarac i ponovio potrebu zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

On kaže da je potrebno donijeti mjere koje će ubrzati prelazak domaće robe preko granice, uključujući i granične kontrole, odnosno olakšati domaćim proizvođačima plasman robe na inostrana tržišta.

Govoreći o posljedicama po BiH pojave virusa korona u Kini, Košarac je podsjetio da je Kancelarija za veterinarstvo dala jasna uputstva kada je riječ o uvozu robe iz Kine.

– To su riba, morski plodovi i hrana za kućne ljubimce. U tom kontekstu stvari su potpuno jasne – rekao je Košarac i dodao da Ministarstvo civilnih poslova iz svoje oblasti preduzima potrebne mjere.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara rekao je da su u toku analize koje će utvrditi moguće posljedice pojave virusa korona na spoljnotrgovinsku razmjenu BiH i Kine.