Košarac: Poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma – jedini garant postojanja BiH

7
Foto: Klix.ba

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da je Republika Srpska u potpunosti privržena sprovođenju izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da njegovo poštovanje predstavlja jedini garant postojanja BiH.

Košarac je naglasio da je Republika Srpska i prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma imala sve kriterijume države, te da je u dejtonsku BiH unijela svoj subjektivitet, suverenitet i ustavni kapacitet.

– Republika Srpska je ugradila svoju državnost u BiH onakvu kakva je definisana u Dejtonu. Dakle, ne govorimo ni o kakvom konitinuitetu BiH, već o BiH koja je nastala potpisivanjem Dejtona kao državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda – poručio je Košarac u izjavi za Srnu povodom 27 godina od potpisivanja Dejtonskog sprazuma.

On je naveo da je ovim međunarodnim ugovorom okončan građanski rat u BiH, ali i potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske, koja je potpisnica svih aneksa ovog sporazuma, uključujući i Aneks četiri, odnosno Ustav BiH.

– Mi podržavamo izvorni Dejtonski sporazum, zalažemo se njegovo očuvanje i dosljednu primjenu sa stanovišta slova, a ne sa stanovišta nekakvog ‘duha’ Dejtona, kako su to pokušali da nametnu razni međunarodni mešetari i visoki predstavnici. Oni su remetilački faktor u BiH, a njihove intervencije bile su isključivo u funkciji pogoršanja odnosa u ovoj zemlji – naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, odnos političkih predstavnika prema Dejtonskom sporazumu najbolje oslikava činjenica da je 21. novembar, datum njegovog potpisivanja, u Republici Srpskoj državni praznik, a u Federaciji BiH radni dan.

– Srbi su se zalagali za mirno rješavanje političke krize u tadašnjoj Jugoslaviji. Mi obilježavamo dan potpisivanja Dejtona jer je donio mir, a Republika Srpska je dobila međunarodno priznanje – dodao je Košarac.

Prema njegovim riječima, poštovanje i sprovođenje izvornog Dejtonskog sporazuma, bez intervencija međunarodne zajednice, jedini je garant postojanja BiH.

– BiH nema perspektivu niti može da postoji izvan dejtonskog okvira. Mi podržavamo dijalog svih legitimno izabranih političkih predstavnika u okvirima Ustava BiH, kako je to definisano Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma – zaključio je Košarac.

Sutra se navršava 27 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.