Košarac: Povezivanje sa Srbijom je spoljnotrgovinski prioritet

19
Foto: Staša Košarac/Instagram

Završetak graničnog prelaza sa industrijskom zonom kod novog mosta Bratoljub kao i proširenje kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta u namjenskoj industriji u Tehničkom remontu – prioriteti su kada je u pitanju privredni razvoj opštine Bratunac. Ovo je danas istaknuto prilikom posjete ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca ovoj opštini.

Formiranjem novog saziva Savjeta ministara nema više zastoja u izgradnji graničnog prelaza. Sredstva su obezbijeđena i radovi, kako je planirano, počinju za nekoliko dana, istakao je Košarac.

– Prva odluka novog saziva Savjeta ministara bila je odobrenje 14,5 miliona maraka za izgradnju graničnog prelaza i carinskog terminala kod mosta Bratoljub – izjavio je Košarac.

U opštinu Bratunac ove godine planirano je 50 miliona maraka ulaganja. Najvažniji projekti su granični prelaz, zaobilaznica i industrijska zona – ističe načelnik opštine Nedeljko Mlađenović

– Ništa od toga ne bi bilo da nije bilo Vlade Republike Srpske, a pokazalo se i formiranje novog Savjeta. Ovaj stari ništa nije uradio za pet godina – izjavio je Mlađenović.

Prioritet Ministarstva spoljne trgovine biće stvaranje uslova za jednak tretman namjenske industrije Federacije i namjenske industrije Republike Srpske.

– S aspekta spoljno trgovinskog poslovanja 300 miliona maraka poslovanja namjenske industrije. Ja apelujem na bezbjedonosne strukture za jednak tretman – poručio je Košarac.

Tehnički remont je kompanija koja većinu proizvoda plasira na inostrano tržište. Saradnja sa resornim Ministarstvom i drugim firmama je prioritet.

– Trudićemo se da budemo još bolji i kvalitetniji i da zaposlimo još više ljudi – izjavio je vlasnik kompanije Tehnički remont Bratunac Slavenko Ristić.

Tokom posjete ovoj namjenskoj idustriji, prezentovani su projekti serijske proizvodnje pištolja Vampir, kao i linije za proizvodnju upaljača za granate.