Košarac: Promijeniti praksu realizacije međunarodnih projekata

5
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da će promijeniti praksu u vezi sa načinom realizacije određenih međunarodnih projekata u čemu mnogo više učestvuju opštine iz Federacije BiH, te istakao da je značajno razgovarati sa predstavnicima lokalnih samouprava u Republici Srpskoj o tome kako im nivo BiH može pomoći budući da budžet institucija BiH pune i građani Srpske.

Košarac je naglasio da nije potpuno zadovoljan načinom realizacije određenih međunarodnih projekata s obzirom na činjenicu da u tome u pravilu mnogo više učestvuju opštine iz FBiH.

– Da bih uspio da promijenim tu praksu, želim da imam otvoren dijalog sa načelnicima iz Republike Srpske i sa predstavnicima institucija Srpske koji se definitivno bore za jednak treman opština i gradova Republike Srpske, kakav imaju opštine i gradovi u FBiH. Biće to borba predstavnika Srpske u institucijama na nivou BiH – rekao je Košarac nakon sastanka sa načelnicima opština gornjodrinske regije – Višegrada Mladenom Đurevićem, Rogatice Miloradom Jagodićem, Rudog Dragoljubom Bogdanovićem, Novog Goražda Milom Petković i Čajniča Goranom Karadžićem.

On je istakao da za takve projekte građani Republike Srpske treba da imaju benefite i da lokalne zajednice iz Srpske adekvatno participiraju, u okviru grant sredstava i realizaciju gdje je BiH garant za sprovođenje.

Košarac je rekao da je važno sagledati potencijale gornjodrinske regije u Republici Srpskoj gdje, kako je naveo, postoje ozbiljni preduslovi za razvoj turzima, prije svega, vjerskog.

– O tome smo razgovaarali sa načelnicima opština Čajniče i Višegrad cijeneći da tu postoji ozbiljan potencijal i da ćemo zajedno u saradnji sa entitetskim ministarstvima i Vladom Republike Srpske zajednički kandidovati određene projekte iz IPA tri sredstava koja podrazumijevaju čini mi se 14 miliona evra do 2027. godine – rekao je Košarac.

Foto: stasa.kosarac/Instagram

On smatra da postoji kapacitet koji se može ponuditi u regionu, zajednički sa drugim opštinama, poput Novog Goražda, Višegrada, Čajniča, da se može napraviti ozbiljan turistički proizvod iz domena vjerskog turizma, te da se u saradnji sa opštinama iz Srbije povlače sredstva iz tih fondova.

– Razgovarali smo i o drugim važnim pitanjima. Spremni smo da grantove posredstvom određenih ministarstava distribuišemo za razne manifestacije i projekte koje organizuju ove lokalne zajednice – rekao je Košarac.

On je pohvalio Sajam poljoprivrede koji se organizuje u septembru u opštini Rogatica i daje efekte, a Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ga je podržavalo nekoliko godina uzastopno.

– Možemo da zagovaramo takve manifestacije sajamskog karaktera u Višegradu i Rudom i time pokažemo reprezentativnost Republike Srpske. Imamo vrijedne ljude da proizvedu adekvatne proizvode koji mogu biti plasirani i van granica BiH – rekao je Košarac.