Košarac: Republika Srpska ima prijatelje, što je rezultat politike predsjednika Milorada Dodika

9
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da Republika Srpska ima prijatelje u regiji, EU i svijetu, te da je to rezultat politike predsjednika Milorada Dodika, koji na intenzivan način pokazuje vrijednosti Srpske, njen suverenitet i opredijeljenost za saradnju.

– Naši prijatelji iz regije, EU i svijeta razumiju snagu i organizovanost Srpske, te su prepoznali da je dobro mjesto za ulaganja, što je opet rezultat politike i rada predsjednika Dodika – naglasio je Košarac.

On je ocijenio da je predsjednik Srpske u međunarodnim krugovima prepoznat kao političar koji afirmiše mir, stabilnost i saradnju, kao i dejtonski okvir BiH, te na adekvatan način čuva ustavni i svaki drugi kapacitet Srpske.

– Mađarska je naš prijatelj, prvenstveno zahvaljujući dobrim odnosima predsjednika Dodika i premijera (Viktora) Orbana. Rezultati tako dobrog političkog razumijevanja manifestuju se u očuvanju ustavnog kapaciteta i suvereniteta Republike Srpske u dejtonskoj BiH, kao i u razvoju privredne saradnje Srpske i Mađarske – objavio je Košarac na Instagramu.

On je dodao da intenzivni kontakti predsjednika Dodika i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana govore o tome da postoji visok nivo razumijevanja i opredijeljenosti za saradnju sa Turskom, posebno u sektoru energetike, a turska ulaganja u Rudo najbolji su primjer za to.

– Politika predsjednika Dodika pokazala je stav BiH prema Ruskoj Federaciji na način da nismo dozvolili da se pridružimo evropskim sankcijama i nepravednom osuđivanju Ruske Federacije zbog dešavanja u Ukrajini – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, saradnja i odličan odnos predsjednika Dodika i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina nisu usmjereni protiv bilo koga u FBiH.

Prema njegovim riječima, ta saradnja je usmjerena na razvoj energetskih projekata, poput istočne nove interkonekcije, kao i na redovnu isporuku plina po najpovoljnijim cijenama, te na brojne druge projekte od kojih će i građani Srpske i građani FBiH imati koristi.

– Nažalost, nivo BiH često usporava privredni razvoj Srpske. Žao mi je što nerazumijevanje stanuje u dijelu FBiH, ali mi nemamo vremena da čekamo da neki drugi promijene svoje politike. Jednosmjerna politika prema Zapadu, BiH vodi u ćorsokak. Dio strukture iz FBiH koji sluša samo ambasadora (Majkla) Marfija vodi FBiH u kolonijalnu poziciju. S druge strane, Srpska je otvoreno i demokratsko društvo, koje želi EU integracije i regionalnu saradnju – poručio je Košarac.