Košarac: Republika Srpska je uvijek za mir i stabilnost

7
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da je Republika Srpska uvijek za mir i stabilnost, što je njeno trajno opredjeljenje i primarni cilj.

Košarac je ukazao da je Srpska nastala u miru 9. januara 1992. godine u Sarajevu, odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH i da istorijske činjenice svjedoče da su srpski narod, Republika Srpska, njeno političko i vojno rukovodstvo, bili za postizanje mira u svim pregovorima tokom rata.

– Sjećamo se Vens-Ovenovog plana, Kutiljerovog plana i slično. Uvijek smo za mir – napisao je Košarac na Instagramu.

On je naglasio da je srpski narod konstitutivan i koristi pravo konstitutivnog naroda da na demokratski način donosi odluke o svojoj sudbini, o tome gdje i u kakvoj državi želi da živi.

Prema njegovim riječima, to pravo zagarantovano je svim međunarodnim konvencijama.

– O ratu danas pričaju isti međunarodni igrači kao devedesetih godina. Američki predsjednik tako pominje moguću krizu u zemljama zapadnog Balkana. Ko će je proizvesti?! Zašto ima potrebu da svjesno obmanjuje javnosti i koristi huškačku retoriku – upitao je Košarac.

On je istakao da jedini koji ovdje proizvode nestabilnosti su upravo predstavnici zapadnih ambasada, poput američkog ambasadora Majkla Marfija, koji žele modelirati rješenja mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma.

– Oni podržavaju djelovanje nelegitimnog (Kristijana) Šmita, unitarizaciju, nametanje zakona, modeliranje izborne volje, oduzimanje ustavnih nadležnosti, prakse u kojima jedan narod bira drugom narodu političke predstavnike… – ukazao je Košarac.

Košarac ističe da oni bacaju prašinu u oči pričama o sukobima, ratu i nestabilnosti, a stvarna namjera je da prikriju i/ili opravdaju svoje loše namjere prema Republici Srpskoj.

– Srbi nisu nikakav pobunjenički narod, niti narod koji želi sukob i rat. Ponavljam, uvijek smo za mir i ustavna rješenja, unutrašnji dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda u dejtonskoj BiH, bez uplitanja stranaca i njihovih kvazidemokratskih rješenja – naveo je Košarac.