Košarac: Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina opet skinuta sa dnevnog reda

111
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je u Sarajevu da je na zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara Bisere Turković sa dnevnog reda današnje sjednice ponovo skinuta tačka koja se odnosi na revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

– To je loše. Proces donošenja tog dokumenta traje od 2017. godine. Ne vidim nijedan razlog za osporavanje donošenja revidirane strategije – rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

On smatra da je radna grupa za pripremu ovog dokumenta dobro i posredstvom univerzalnog pristupa odradila svoj posao, čime se otvara mogućnost za efikasnije i brže procesuiranje svih ratnih zločina u BiH, što bi trebalo da bude realizovano do 2023. godine.

Prema njegovim riječima, članovi Savjeta ministara nisu dobili obrazloženje Turkovićeve, koja je i ministar inostranih poslova, za njen potez, jer ona danas nije ni prisustvovala sjednici.

Košarac je potvrdio da je na današnjoj sjednici usvojena Informacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o unapređenju kapaciteta poljoprivrednih savjetodavnih službi u BiH.

– BiH ima razvojnu šasnu u sektoru poljoprivrede, i na nama je da pojačamo i ohrabrimo rad savjetodavnih službi i grupa koje bi trebalo da u saradnji sa domaćim poljoprivrednicima pripreme projekte za povlačenje IPARD sredstava – naveo je Košarac.

On je kao veoma važan ocijenio i proces haronizacije domaćeg zakonodavstva u ovoj oblasti sa legislativom EU, ističući da u svim ovim procesima Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ima koordinišuću ulogu.

Prema njegovim riječima, šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler najavio je juče da bi BiH u ovoj godini za poljoprivredni sektor trebalo da od EU dobije 21 milion evra.

Košarac je dodao da se rad Savjeta ministara odvija u dobroj i konstruktivnoj atmosferi i da su počele i pripreme za donošenje programa rada ovog tijela, kao zbira programa rada svih ministarstava za ovu godinu.

Potvrdio da se o realizaciji 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije danas govorilo u radno-konsultativnom dijelu sjednice, pri čemu je dogovoreno da ministri pripreme akcione planove za realizaciju tih preporuka, čiji je konačni cilj ispunjavanje uslova za članstvo BiH u EU.

Košarac je najavio da će sutra posjetiti Brčko distrikt, te da je naredna sjednica Savjeta ministara zakazana za 20. februar.