Košarac: Šarovićeve izjave i politika izrazito su štetne po srpski narod i Srpsku

10
Foto: FENA

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac upozorio je da su izjave Mirka Šarovića izrazito štetne po srpski narod i Republiku Srpsku.

Reagujući na Šarovićevu izjavu da je za Republiku Srpsku štetna odluka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da glasa protiv davanja agremana novoimenovanom ambasadoru Njemačke u BiH, Košarac je rekao da Šarović svakom svojom izjavom potvrđuje da je politički igrač zapadnih ambasada u Sarajevu.

– Šarovićevu političku biografiju, koju u Istočnom Sarajevu građani nisu zapamtili ni po čemu dobrom, oprala je vlada jedne moćne zapadne sile. Ovaj „novi“ Šarović, koji se sada nudi građanima Republike Srpske, svojom politikom i izjavama vraća usluge strancima. U prošlom mandatu bio je „najbolji Bakirov ministar“, a sada želi da postane „najbolji Ahmetovićev član Predsjedništva BiH“ – rekao je Košarac podsjetivši na govor poslanika Bundestaga Adisa Ahmetovića u kome je taj poslanik, porijeklom iz BiH, naglasio da je koncept konstitutivnih naroda mrtav, te se založio za unitarnu BiH i uvođenje sankcija onima koji zagovaraju poštovanje dejtonskog Ustava BiH.

Prema riječima Košarca, Šarović nijednom riječju ne pominje štetu i opasnost kojoj je BiH i Republici Srpskoj nanijela rezolucija, koju je, na prijedlog Ahmetovića i njemu sličnih bošnjačkih lobista, usvojio njemački Bundestag.

– Njemački sluga Mirko Šarović propustio je da objasni javnosti da se u toj rezoluciji navode brojne neistine o navodnoj ruskoj opasnosti i uticaju u BiH, kako bi se opravdala odluka da se ovdje pošalje 50 njemačkih vojnika, koje Republika Srpska nije zvala, niti tražila. Kvisling Šarović ne kaže da se u toj rezoluciji izričito traže sankcije za vodeće srpske i hrvatske političare u BiH. Očigledno je da Šarović te sankcije priželjkuje, vjerujući da mu takva odluka može pomoći da dobije izbore. U velikoj je zabludi – poručio je Košarac.

Upozorio je da Šarovićeve izjave, date po nalogu stranaca, potkopavaju napore srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da svoju poziciju iskoristi kako bi jasno ukazao da je politika koju u BiH zagovara nova Vlada Njemačke potpuno neprihvatljiva za srpski narod i Republiku Srpsku.

– Glasanjem protiv prihvatanja agremana, Dodik jasno ukazuje da ambasadoru, koji bi u BiH provodio takvu politiku i rušio temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Republika Srpska ne može pružiti dobrodošlicu. Šarović to pokušava da minira, služeći interesima stranaca, a ne interesima srpskog naroda i Republike Srpske – upozorio je Košarac.

Naglasio je da Šarović, koji nema nikakav ozbiljan politički koncept već ispunjava naloge i interese zapadnih ambasada, ne smije, ne može i neće pobijediti na izborima.