Košarac: Sprega međunarodnih zvaničnika da modeliraju Ustavni sud BiH

6
Foto: Marko Mastilo

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da ono što je nekada radio takozvani visoki predstavnik danas radi Ustavni sud BiH i da je vidljiva sprega međunarodnih zvaničnika u BiH da tako modeliraju taj sud.

Komentarišući najavu Kristijana Šmita da će sutra djelovati po pitanju odluke Ustavnog suda BiH o formiranju Agencije za lijekove Republike Srpske, Košarac je danas novinarima u Banjaluci rekao da je vidljiva sprega i potreba dijela međunarodne zajednice da dodatno zakomplikuje situaciju u BiH i da negira ustavne kapacitete institucija Srpske koje djeluju u skladu sa Ustavom Republike Srpske i Ustavom BiH.

– Kada legitimno na bazi zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske želimo da pokrenemo proceduru donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH onda nemamo podršku od određenih struktura iz Federacije BiH – naveo je Košarac.

On je rekao da Republika Srpska želi da eliminiše strane sudije iz Ustavnog suda BiH, pitajući u kojoj još zemlji sjede stranci u Ustavnom sudu tih zemalja.

– U Ustavnom sudu BiH participiraju stranci, koji u pravilu zajedno sa bošnjačkim sudijama uvijek mogu donijeti odluke koje su štetne za Republiku Srpsku – naveo je Košarac.

Dodao je da se više puta čuje da neki političari iz Republike Srpske treba da budu sankcionisani, te napomenuo da je potrebno da kažu koji član Ustava BiH su prekršili.

Košarac je naglasio da je Kristijan Šmit stranac u BiH i da institucije Republike Srpske djeluju u skladu sa Ustavom Srpske i Ustavom BiH.

Kristijan Šmit izjavio je da je njemačka vlada zaustavila 120 miliona evra pomoći Republici Srpskoj zbog, kako je rekao, „secesionističkog ponašanja“. Šmit je za N1 rekao da se očekuje da će sutra Ustavni sud BiH donijeti odluku u vezi sa formiranjem Agencije za lijekove Republike Srpske i najavio da će tek tada „djelovati“.

Ustavni sud BiH sutra bi na plenarnoj sjednici u Sarajevu trebalo da razmatra zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.