Košarac: Svako rješenje mora biti plod unutrašnjeg dogovora domaćih političkih aktera

5
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Svako rješenje u BiH mora biti plod unutrašnjeg dogovora domaćih političkih aktera, istakao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac na današnjem sastanku u Sarajevu sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i premijerima Holandije i Hrvatske Markom Ruteom i Andrejem Plenkovićem.

Košarac je rekao da je Republika Srpska konstruktivan partner evropskom putu BiH i posvećena je implementaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

– Zbog toga je važno da se u potpunosti implementira dogovor iz Laktaša i to očekujemo od partnera iz FBiH. Srpska time pokazuje konstruktivnost, ali nam je potrebno partnerstvo iz FBiH – objavio je Košarac na društvenoj mreži „Instagram“.

On je podsjetio da Republika Srpska insistira na usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i odlasku stranih sudija iz ove institucije, te da snažno zagovara zatvaranje OHR-a i to mora biti prioritet na EU putu.

– Kakva je to zemlja u kojoj jedan nelegitimni stranac donosi zakone i time krši Ustav? Da li je to evropski standard i kako je uopšte moguće pričati o napretku ka EU u takvoj situaciji? Sa ovom praksom se pod hitno mora prestati. Pokažite da u BiH želite evropske standarde i ukinite OHR – istakao je Košarac.