Košarac u Gacku: Obezbijediti kapacitete za otkup viškova u proizvodnji mesa

30
Foto: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da se u Hercegovini moraju obezbijediti kapaciteti koji će moći da otkupljuju viškove u proizvodnji mesa.

Košarac je rekao da će se u narednom periodu raditi na tome da se obezbijede određene investicije u Hercegovini, prije svega u Gacku, u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj.

– Vjerujem da mogu da postoje takvi instalisani kapaciteti koji mogu da apsorbuju viškove u proizvodnji mesa u Hercegovini i da ga eventualno prerađuju ovdje, te da onda tražimo tržišta koja su već prepoznatljiva kada je riječ o spoljnotrgovinskom prometu, ali i neka nova – rekao je Košarac novinarima u Gacku nakon sastanka sa načelnikom ove opštine Ognjenom Milinkovićem i poljoprivrednicima iz ove lokalne zajednice.

On smatra da se u Gacku može obezbijediti dodatno prisustvo međunarodnih finansijskih organizacija u implementaciji određenih projekata, ističući da je nedopustivo da opštine kao što su Gacko, Ljubinje i Rudo nisu dio određenih projekata.

– Predstavnici UN projekta prisutni su danas u Gacku da vidimo na koji način možemo strateški pristupiti izradi određenih dokumenata koji su neophodni za razvoj Gacka – rekao je Košarac.

On je naveo da je današnji sastanak potvrda nastojanja opštine, resornog ministarstva Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara da se pronađu najbolji modeli kako bi bila unaprijeđena poljoprivredna proizvodnja u Gacku.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je novinarima da je vidljivo da postoje pozitivni trendovi kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji u Gacku.

On je istakao da su najbolji pokazatelj rasta poljoprivredne proizvodnje podsticaji koje resorno ministarstvo isplaćuje poljoprivrednim proizvođačima u ovoj opštini, koji su u posljednjih pet godina veći za 30 odsto.

Pašalić je rekao da se vidi i rast u proizvodnji mlijeka, te dodao da će Ministarstvo podržati proizvođače mlijeka sa područja ove opštine, te da će prošlogodišnji program nabavke junica biti nastavljen i ove godine.

Načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković rekao je novinarima da je na današnjem sastanku razgovarano sa poljoprivrednicima o unapređenju poljoprivredne proizvodnje, o mogućnostima povećanja proizvodnje mlijeka i mesa, kao i o mogućnosti razvoja mesne industrije u Gacku.

– To bi bio jedan regionalni projekat koji bi uključio i okolne opštine, a sami to ne možemo da odradimo bez pomoći resornog ministarstva i Ministarstva spoljne trgovine u Savjetu ministara. Izražena je spremnost ministarstava da pomognu i radićemo aktivno u tom pravcu – naveo je Milinković.

On je dodao da je prethodna administracija opštine ostavila velike dugove kada je riječ o podsticajima za poljoprivredne proizvođače, te da će se raditi na tome da se napravi dobar pravilnik pod kontrolom opštine Gacko i Udruženja poljoprivrednih proizvođača da bi se podsticaji za poljoprivredne proizvođače isplaćivali brže.