Košarac: Unutrašnji dijalog je ključ uspjeha institucija u BiH

15
Foto: Klix.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da BiH, da bi ušla u proces harmonizacije zakonodavstva sa pravnim nasljeđem EU, prije svega mora pokrenuti unutrašnji dijalog o otvorenim pitanjima uvažavajući nadležnosti svih struktura vlasti u BiH.

Košarac je istakao da model djelovanja treba da bude uključenost entitetskih i nivoa vlasti Brčko distrikta ka zajedničkom nivou BiH, s ciljem usaglašavanja i harmonizacije bazičnih potreba, i uz uvažavanje evropskih standarda.

– Ako postoji unutrašnje nerazumijevanje, smatram da te stvari treba ostaviti po strani, otvoriti procese usaglašavanja i tek onda ulaziti u format utvrđivanja zakona u institucijama za koje su one i nadležne – rekao je Košarac Srni.

On je dodao da je jedini model za buduće zajedničko djelovanje jačanje unutrašnjeg dijaloga u institucijama BiH, i posebno, bolja saradnja sa entitetskim institucijama koje imaju sličan domen rada kao i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

– Drugi model ne postoji. Kao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ne želim da bilo kome u BiH namećem rješenja, a tako neće postupati ni moji najbliži saradnici prilikom obavljanja svojih redovnih poslova i zadataka – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, u skladu sa ustavnim nadležnostima Ministarstva jedino realno jeste da ono ostvaruje koordinirajuću ulogu i jača unutrašnji dijalog sa svim nivoima vlasti u BiH.

Nažalost, podsjeća Košarac, u prethodnom periodu bila je situacija u kojoj su organi sa nivoa BiH željeli da budu dominantni i nadređeni nižim nivoima vlasti, što je potpuno neprihvatljivo sa aspekta ustavnih nadležnosti entiteta i Brčko distrikta.

– Ne treba nam konzumiranje primjera uslovljavanja i loših praksi, nego nova praksa međusobnog uvažavanja i dijaloga u BiH, a jedan od najboljih primjera za to svakako jesu prvi susreti novoimenovanog predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije sa entitetskim premijerima Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem – napominje Košarac.

On smatra da i dalje u BiH postoje neke političke elite koje žele centralnu vlast sa mnogo jačim ustavnim kapacitetima nego što je to danas propisano Ustavom BiH.

– Mislim da takve težnje nikada neće ni prestati, kao što i mi koji dolazimo iz Republike Srpske imamo veoma jasan i kategoričan stav – dosljedna primjena slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava, bez intervencionizma međunarodne zajednice. Centralizacija i unitarizacija BiH za nas je apsolutno neprihvatljiva, jer smatramo da u BiH postoji jasan ustavni okvir koji propisuje nadležnosti institucija BiH i institucija entiteta i Brčko distrikta – poručio je Košarac.