Košarac: Zabrinjavajuće da se stalno pokušava verifikovati Šmit

6
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas da je zabrinjavajuće to što se stalno pokušava verifikovati Kristijan Šmit i da je taj proces kontaminiran naporima američke Ambasade u BiH da modelira neka nova rješenja koja nisu u skladu sa zakonom.

Košarac je istakao da je to činjenica i da partnerstvo nelegitimnog Kristijana Šmita i ambasadora Majkla Marfija dovodi u situaciju da se legitimno izabranim predstavnicima jednog naroda koji su radili svoj posao treba da sudi pred neustavnim sudom.

Nakon ročišta u postupku protiv vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića, Košarac je rekao da je suđenje potvrda da je politički montiran proces, što iz Republike Srpske konstantno dokazuju.

– Ono što dodatno zabrinjava je da se stalno pokušava verifikovati Kristijan Šmit. Njega ne može publika da verifikuje, da mu da neku vrstu ovlaštenja kao što se sve vrijeme radi. Nažalost, dio političke strukture u BiH prihvata takvu vrstu verifikacije. Suština je da mu niko ne može dati verifikaciju, jer nije legalno izabran – istakao je Košarac.

On je ukazao da je riječ o klasičnoj političkoj represiji na institucije Republike Srpske.

– Mi nećemo odustati od toga da dokažemo da ovdje nema nikakvog osnova za bilo kakvo suđenje, ali da ima potrebe za novi model u BiH koji nastaje u kuhinjama Marfija i Šmita – rekao je Košarac.

On je naglasio da predstavnici Srpske nisu naivni i da neće odustati.

– Zato je danas podrška Milošu i Dodiku u svim naporima da na ustavan način kreiramo rješenja u ovoj zemlji – bez stranaca, da odlučujemo zajedno sa partnerima iz bošnjačke i hrvatske komponente – bez stranaca – podvukao je Košarac.

Nažalost, dodao je, postoji potreba za verifikacijom Šmita, aplaudiranjem onome što on na neustavan način radi i minimiziranju suvereniteta BiH.

– Ovo što se danas radi je gubljenje suvereniteta BiH i kada hoćemo da kažemo da se vratimo na bazičan dogovor predstavnika tri konstutivna naroda i dva entiteta i kada kažemo hoćemo ustavnu BiH opet različiti šumovi koji dolaze iz Sarajeva. I nećemo biti zabrinuti zbog toga – rekao je Košarac.

On je zaključio da ono što se mjesecima dešava govori o patološkoj borbi protiv ustavnog kretanja inistitucija Republike Srpske.

U Sudu BiH danas je održano ročište u postupku protiv vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika Republike Srpske“ Miloša Lukića za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Sudija u ovom predmetu je Sena Uzunović, koja je zamijenila sudiju Mirsada Striku.

Za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita sudi se i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ali je prethodni sudija Strika, na ročištu, 17. januara, razdvojio postupak.