Kostić: Republika Srpska postala simbol slobode i opstanka Srba

38
Foto: SRNA

Srpski glumac Vuk Kostić rekao je da je Republika Srpska postala simbol slobode i opstanka srpskog naroda i poručio da Srbi treba da čuvaju svoj identitet, jezik i kulturu.

Kostić je na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom 31. rođendana Republike Srpske istakao da treba da razaznamo ko su nam prijatelji, a ko nam ne misli dobro.

On je naglasio da se čuvajući Republiku Srpsku i Kosmet od brojnih nasrtaja i napada različitih vrsta podižemo štit pred svoju dušu, nepokorno i viteški stojeći na braniku pravoslavlja.

Kostić je poručio da Srbi treba da čuvaju svoj identitet i naglasio da se čuvanjem jezika, pisma, vjere, tradicije i kulture čuvaju talanti i napori generacija predaka.

– Naši koreni su čvrsti i ne dozvolimo da nam vetrovi koji duvaju nad ovim prostorom iščupaju vekovno uzemljenje – tlo, vazduh i vodu – rekao je Kostić.

Prema njegovim riječima, poštovanje predaka i heroja, koji su svoje živote ugradili u srpsku slobodu obavezuje na čuvanje sjeđanja na sva srpska stradanja, koja su nepojmljiva ljudskom razumu.

– Da pamtimo, ne i da zlopamtimo – poručio je Kostić.

On je naglasio da je Srpska stvorena u miru i odbranjena u ratu.

– Čuvajmo svoj identitet, jezik i kulturu. Treba da čuvamo talente jer to je spas jednog naroda. Kada naiđu bure i oluje i nađemo se u bespućima života, jedini izlaz i spas je u Svetosavlju. Samo tako možemo naprijed. Srećan ti rođendan Republiko Srpska – poručio je Kostić.

U Banjaluci se održava svečana akademija povodom Dana Republike Srpske i 31 godine njenog postojanja.

Svečanoj akademiji prisustvuju predsjednik Republike Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić.

Prisutni su i članovi Vlade Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, sin predsjednika Srbije Danilo Vučić, te zvanice iz javnog, društvenog i političkog života Republike Srpske, BiH i Srbije.