Kovačević: Dodiku neće biti uvedene sankcije, jer Rusija to neće dozvoliti

39
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da Miloradu Dodiku neće biti uvedene sankcije u Savjetu bezbjednosti UN, jer je za to potreban i pristanak Rusije koja nikada na to neće pristati.

– Činjenica je da BiH neće napraviti nijedan korak naprijed dok visoki predstavnik Valentin Incko ne ode kući – rekao je Kovačević povodom Inckovog izvještaja Savjetu bezbjednosti i poruke Miloradu Dodiku da sa Studenskog doma na Palama ukloni ploču sa imenom Radovana Karadžića.

On je ukazao da Inckov izvještaj pišu Bošnjaci, kojim „Dodik i te kako smeta“.

– Oni ne prihvataju dejtonsku BiH već samo BiH gdje nema Republike Srpske i u kojoj se Srbi ništa ne pitaju. Dodik je ključni garant da se ove želje nikada neće ispuniti – rekao je Kovačević za Večernje novosti.

Karadžić Jovičević: Tabla nema nikakve veze sa politikom

Sonja Karadžić Jovičević, kćerka Radovana Karadžića i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, rekla je da je tabla na Studentskom domu znak zahvalnosti čovjeku bez kojeg fakultet na Palama, pa i Univerzitet Istočno Sarajevo ne bi postojali i da to nema nikakve veze sa politikom.

– Njeno postojanje ili uklanjanje niti uvećava niti umanjuje značaj Radovana Karadžića i njegov doprinos kako stvaranju univerziteta tako i Republike Srpske – istakla je ona.

Prema njenim riječima, jasno je da ovakvi zahtjevi potiču od drugih izvora, motiva i kompleksa, a dolaze putem njihovih megafona.

– Kome je jedna tabla prioritet pored tolikih problema u BiH, neka se uhvati šrafcigera i njime riješi tablu i sve ostalo. Kad ne zna bolje – poručila je Jovičevićeva.