Kovačević: Džaferović i Komšić svojom politikom vode BiH u propast, štitićemo Srpsku

33
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da su hrvatski i bošnjački članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović najočigledniji primjer šta bošnjačka politika želi u BiH – potpunu eliminaciju Hrvata i grub napad na Srbe i Republiku Srpsku.

– U BiH postoji grubo kršenje Ustava, te Džaferović i Komšić imaju vrlo jasnu strategiju, a to je politika protiv Srba i Republike Srpske. Oni djeluju vrlo sinhronizovano, kršeći Ustav ignorišući ga. Donose odluke štetne, ne samo za Srbe nego i za BiH – rekao je Kovačević, gostujući u Jutarnjem programu naše televizije.

Kovačević je istakao da oni takvim postupcima usmjeravaju politiku protiv Srba.

– Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik insistira da se poštuje Ustav BiH, da svi članovi Predsjedništva moraju donositi odluke jednoglasno, a to znači da za važne odluke moraju da glasaju sva tri člana – poručio je Kovačević.

On je naveo da Srbi uvijek pozivaju na dijalog, na poštovanje Ustava, te da Džaferović i Komšić rade na tome da vode BiH ka svome kraju, blokirajući ekonomske projekte.

Na pitanje da li će kandidat za novog ambasadora Njemače dobiti saglasnost srpskog člana Predsjedništva, Kovačević je rekao da nije lako donositi takve odluke, to su kaže, „odluke koje donose ozbiljni državnici koji na najodgovorniji način razumiju povjerenje koje su dobili od glasača i Dodik je neko ko je takav“.

– Mnogo bi lakše bilo glasati „za“ i ne zamjeriti se nikome. Mi ovdje imamo situaciju gdje je politika Njemačke otvoreno usmjerena protiv interesa Srpske i Srba, bez ikakovog posebnog razloga. Ono što vidimo kao razlog problema jeste što imamo određene ljude porijeklom iz BiH, Bošnjake koji imaju zmačajna mjesta u politici Njemačke. To su poslanici u njemačkom Bundestagu – istakao je Kovačević.

On je naveo da su odluke u Berlinu izuzetno protiv Republike Srpske, pa i BiH jer su protiv Ustava.

– Oni otvoreno kažu da žele BiH bez entiteta, bez konstitutivnih naroda, a to znači samo jedno, BiH bez Srpske i za nas je to neprihvatljivo – poručio je Kovačević.

Reagujući na inicijativu srpskog člana Predsjedništva da Kristijan Šmit bude proglašen personom non grata, Kovačević je naveo da Šmita ne priznaje ne samo Dodik, nego i svi ostali koji imaju patriotska osjećanja prema Republici Srpskoj.

Kovačević kaže da Šmit negira dejtonske principe, a to znači postojanje BiH bez Republike Srpske i Srba.

– Nećemo odustati od toga da štitimo interese Republike Srpske. To je nešto od čega ne planiramo da odstupimo i nastavićemo svoju borbu u skladu sa Dejtonskim sporazumom, sa Ustavom BiH i sa Ustavom Republike Srpske – poručio je Kovačević.