Kovačević: Krajnje vrijeme da prestanu prijetnje i da se sa Srpskom razgovara

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević rekao je da je krajnje vrijeme da se prestane sa prijetnjama Republici Srpskoj i pozvao da se razgovara sa Srpskom umjesto što se o Srpskoj govori ili joj se prijeti.

Kovačević je poručio da će Republika Srpska nastaviti da slavi svoje praznike i da štiti njene građane.

– Republika Srpska uvažava Dejtonski mirovni sporazum, uvažava Ustav BiH i sve ono što u Ustavu BiH piše. To što postoje oni koji odluke donose u potpunosti mimo Ustava BiH i očekuju da Republika Srpska takve odluke poštuje je potpuno neki drugi problem. To nije problem Republike Srpske nego onih koji takve stvari Republici Srpskoj i BiH nameću – rekao je Kovačević Srni, reagujući na poziv evropskih parlamentaraca da se uvedu sankcije predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i njenim zvaničnicima zbog proslave Dana Republike.

Kovačević je istakao da sve ono što piše u Ustavu BiH, Republika Srpska i njeni zvaničnici će poštovati i da to za njih neće nikada biti problem.

– Krajnje je vrijeme da se sa Republikom Srpskom počne razgovarati umjesto što se o Republici Srpskoj razgovara i umjesto što se Republici Srpskoj prijeti – poručio je Kovačević, koji je i delegat u Domu naroda parlamenta BiH.

Kovačević je napomenuo da Republika Srpska neće odustati od 9. januara koji je dan kada je Republika Srpska nastala.

– Nijedan sud ni bilo kakva institucija niti bilo kakav parlament neće moći da promijene istorijske činjenice kada je nešto nastalo, a Republika Srpska je nastala 9. januara u miru prije izbijanja građanskog rata u BiH – podsjetio je Kovačević.

On je dodao da je Republika Srpska napadnuta u ratu koji su izazvali neki drugi.

– Republika Srpska se branila i odbranila uz ogromne žrtve od 30.000 ljudi, građana Republike Srpske koji su pali u odbrani Republike Srpske koja je nastala u miru – naglasio je Kovačević.

Kovačević je napomenuo da je Republika Srpska dobila međunarodnu verifikaciju i međunarodno priznanje u Dejtonu kroz Dejtonski mirovni sporazum, te je potpisala Ustav BiH i sve ostale anekse ovog mirovnog sporazuma.

– Pozivamo sve koji žele dobro BiH da sa nama razgovaraju i pokušaju naći rješenje za probleme, umjesto što uporno razgovaraju o nama, prijete nam, a mi na prijetnje ne reagujemo osim da nastavimo da radimo ono što moramo da radimo, a to je da slavimo svoje praznike i štitimo interese Republike Srpske i svih njenih građana“, zaključio je Kovačević.

Predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH Romeo Franc i stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel u zajedničkoj izjavi osudili su „neustavno obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara“ i pozvali na uvođenje sankcija predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.