Kovačević: Naš posao je da štitimo Srpsku, a Šarović uzalud prepada narod

3
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da je pravo svake zemlje da odluči da li želi ili ne da odobri agreman stranim diplomatama i da predsjednik SDS-a Mirko Šarović potpuno neargumentovano prepada narod da će Njemačka uvesti recipročne mjere kojima će doći u pitanje vizni režim i radne dozvole za dijasporu u toj zemlji.

– Ako je pravo svake države da odluči da li želi ili ne da odobri agreman, a to je diplomatska odluka – zašto se opozicija toliko plaši i zašto plaši narod o nekim recipročnim mjerama? Zar predstavnici srpskog naroda ne treba da štite interese Srpske, a ne interese Njemačke – rekao je Kovačević danas Srni.

On je izjavio da će srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u skladu sa Ustavom štititi interese srpskog naroda i svih građana kao što je to i do sada činio.

Kovačević je upitao da li je Šarovića strah za srpski narod ili ga je strah od njegovih mentora.

– Ne možemo zatvarati oči pred činjenicom da je njemačka politika trenutno otvoreno protiv Srpske i da je u njemačkoj skupštini usvojena rezolucija koja predviđa izmjene ustavne strukture BiH na način da Srpske, kao ni prava za srpski narod u BiH ne bude. Mi nemamo strah da kežemo da je za nas to neprihvatljivo – rekao je Kovačević.

Šarović je juče rekao da bi eventualno uskraćivanje agremana njemačkom ambasadoru u BiH bio akt protiv Njemačke, koja bi sigurno odgovorila uvođenjem recipročnih mjera BiH.

– Recipročne mjere znače problem za sve nas. Doći će u pitanje i vizni režim i radne dozvole za desetine hiljada naših ljudi, mnoge kompanije moraće da prekinu obavljanje svojih radova u Njemačkoj, a više stotina naših kompanija iz drvne, hemijske, tekstilne i mnogih drugih industrija moraće da obustave svoje isporuke – rekao je Šarović.