Kovačević: Politički progon Dodika zbog vođenja politike u interesu Republike Srpske

6
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je žrtva političkog progona jer ne odustaje od vođenja politike u interesu Srpske i njenih građana, istakao je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da je Dodik političar koji ima demokratski legitimitet i političar najvišeg kalibra i kapaciteta, ne samo u BiH, nego i šire i da je mnogima cilj da on bude uklonjen iz političkog života u BiH.

– Milorad Dodik je političar koji se viđa sa najvišim zvaničnicima svijeta, to je političar o kojem se govori u Američkom kongresu i Evropskom parlamentu, Bundestagu – rekao je Kovačević za BHT1.

Što se tiče procesa koji se vodi protiv Dodika u Sudu BiH zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, Kovačević je rekao da je to pomračenje demokratije i demokratskih principa bilo kakvog pravnog sistema i društva.

– Sudi mu se na osnovu nečega što nije dio pravosuđa, što nije dio pravnog sistema, nego iznišljotina nekog stranca koji je ušetao u BiH. Jednostavno, neki ljudi, na čelu sa strancima iz nekih ambasada imaju cilj da Milorada Dodika uklone iz političkog života u BiH – dodao je Kovačević.

Kovačević je pojasnio da se Dodiku sudi za to što je kao predsjednik Republike uradio nešto što je po Ustavu morao da uradi i da je to apsurd.

On je rekao da je Sarajevo sredina u kojoj se zbog drugačijeg mišljenja prijeti ubistvom.

– Nema nikakve veze sa realnošću to što se pokušava predstaviti da je Sarajevo neka otvorena, multietnička sredina u kojoj se ispoljavaju evropske vrijednosti – rekao je Kovačević i dodao da je Sarajevo potpuno zatvorena sredina u kojoj može da se ispoljva samo jedno mišljenje.

Kovačević je konstatovao da Dodik smeta određenim predstavnicima ambasada, a posebno predstavnicima Ambasade SAD jer ne odustaje od toga da vodi autentičnu politiku u interesu Republike Srpske i njenih naroda i građana, koji su ga i izabrali.