Kovačević: Pravosuđe u nadležnosti Srpske – jasno navedeno u Dejtonu

41
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je danas da je pravosuđe u nadležnosti Republike Srpske i FBiH i da u Ustavu Srpske jasno piše da postoji VSTS Republike Srpske.

On je dodao da je procedura u Narodnoj skupštini Republike Srpske u vezi ovog savjeta u skladu sa ustavom BiH i Republike Srpske.

– Dakle, procedura koju vodimo u Narodnoj skupštini Republike Srpske u vezi ponovnog osnivanje VSTS Srpske je u potpunosti demokratska, ustavna i u skladu sa Dejtonskim sporazumom – rekao je Kovačević za RTRS komentarišući navode poslanika SDA da je sjednica NSRS sa tačkama dnevnog reda koje se tiču zakona o VSTS i o nepokretnoj imovini, „dosada najgrublji nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum“.

Kovačević je upitao poslanike SDA o kakvom napadu na Dejtonski sporazum govore kada je na osnovu ovog sporazuma jasno da je pravosuđe u nadležnosti entiteta, pozivajući ih da pronađu gdje to u Sporazumu piše da je pravosuđe nadležnost BiH ili da BiH ima VSTS.

– Ako to piše bilo gdje u Dejtonskom sporazumu, mi smo spremni da povučemo sve to iz procedure u NSRS – rekao je on.

Kovačević je dodao da „SDA nastavlja po svojoj oprobanoj praksi da neko ko je zapalio požar sada želi da se predstavi kao vatrogasac“.

SDA sve što radi zasniva na pozivu strancima da kažnjavaju Srbe i Hrvate

Komentarišući poziv SDA Kristijanu Šmitu da, kako je navedeno, sankcioniše one koji rade na kršenju Dejtona, Kovačević je naglasio da SDA sve što radi zasniva na pozivu strancima da kažnjavaju Srbe i Hrvate kako bi nastavili da ispunjavaju njihove političke želje, ali da to neće proći jer je neodrživo.

– Republika Srpska se vraća onome što jeste ustavni okvir i predak i u BiH i u Srpskoj i to je proces koji nikakva kuknjava iz centrale SDA i nikakav apal prema nepostojećem visokom predstavniku neće moći da zaustavi – poručio je Kovačević.

Od Šarovića još nismo čuli da li će podržati Zakon o VSTS

Komentarišući izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da „Zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske predstavlja platformu SNSD-a za naredne izbore“, Kovačević je istakao da od Šarovića još nisu čuli da li će podržati ovaj zakon, odnosno „da li su dobili zeleno svjetlo da urade nešto što građani Republike Srpske žele, a žele da se poštuje Ustav Republike Srpske, Ustav BiH i da postoji VSTS tamo gdje mu je mjesto, a to je Srpska“.

– Kako oni kažu da je to predizborna kampanja, ja ih pozivam da se pridruže i podrže osnivanje VSTS Republike Srpske i neka to bude dio samo njihove predizborne kampanje, mi to nećemo ni da spominjemo – rekao je Kovačević.