Kovačević: SDS nema hrabrosti da upre prstom u prave krivce za njihove probleme

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kada govorimo o sramnim odlukama CIK-a i onoga što čujemo iz SDS-a, mislim da je suštinski problem u tome da oni nemaju hrabrosti da upru prstom u one koji su stvarni krivci za problem u kojem su se oni našli, izjavio je za RTRS delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i porptarol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Iz tog razloga pokušavaju od toga da naprave političku temu pa upiru prstom u SNSD jer, ponavljam, ne smiju da upru prstom u one koji su stvarni krivci za njihove probleme. To su, na prvom mjestu, Američka ambasada u BiH i ambasador Majkl Marfi – naglasio je Kovačević.

Kovačević je poručio da je bitno podsjetiti građane u Republici Srpskoj da se SDS nalazi pod američkim sankcijama već otprilike 20 godina.

– Oni zbog toga nisu trpili skoro nikakve posljedice, nisu imali nikakve probleme. Onog trenutka kada su Amerikanci počeli da sankcionšu funkcionere Srpske, na prvom mjestu Milorada Dodika i njegove saradnike, zbog toga što su Dodik i njegovi saradnici insistirali na tome da se poštuje Ustav Srpske i da se nikada, bez obzira na bilo čije želje, pa i američke, ne odustaje od onoga što su interesi Srpske i njenih građana, onda su Amerikanci počeli da traže načine kako da svakog ko je pod sankcijama, a tu na prvom mjestu ciljajući ljude iz SNSD-a, i te kako osjeti tu vrstu posljedica. I onda se kao meta jednostavno, između ostalog, tu našao i SDS koji je od ranije pod tim sankcijama – objasnio je Kovačević.

Kovačević je napomenuo da se SDS našao u problemu zbog toga što im je Amerika uvela sankcije.

– Zbog toga što je američki ambasador tražio da ko god ima sankcije ne može da ima račun u banci, da su članovi CIK-a, koji dolaze direktno iz SDS-a i PDP-a i koji su izabrani od poslanika SDS-a i PDP-a i to jedna koja je bila, prije nego što je izabrana u CIK, u kabinetu predsjednika SDS-a i jedan koji je prije dolaska u CIK bio predsjednik Nadzornog odbora PDP-a, da oni glasaju za to da se SDS-u zbog tih sankcija i nemogućnosti da imaju račun onemogući da izađu na izbore – rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da su „onda oni, umjesto da kažu tu su problemi, to je jedna međunarodna zavjera protiv Srpske i njenih građana, pa su zbog toga što su ciljali Dodika i sve one koji predstavljaju volju naroda Srpske, onda su naciljali i nas“.

– Oni to ne smiju da kažu pa onda optužuju SNSD i Dodika. Juče smo dobili konkretno priznanje od potpredsjednika SDS-a Želimira Neškovića koji je rekao: „Ciljali su Dodika i SNSD, a pogodili su nas“. Dakle, to je potpuno jasno priznanje da su oni dio te jedne međunarodne zavjere protiv volje naroda Srpske, a volja naroda Srpske su oni koji pobjeđuju na izborima, a to su opet Dodik, SNSD i naravno vladajuća koalicija – ocijenio je Kovačević.

Kovačević je napomenuo da je „Nešković direktno priznao da su oni bili dio te međunarodne zavjere u kojoj su predstavnici američke Ambasade, u kojoj su njihovi članovi CIK-a iz SDS-a i PDP-a i da su oni zajednički htjeli da odrade taj posao, da naštete Dodiku i SNSD-u, a da su na kraju pogodili sami sebe“.

– Ali, ne smijemo da zaboravimo činjenicu da su oni imali jedan jedini cilj, a to je da sruše volju naroda, a volja naroda je ta iskazana na izborima i koja uvijek kaže da na izborima pobjeđuje Dodik i SNSD i to će tako ostati i na narednim izborima – poručio je Kovačević.

Podsjetimo, potpredsjednik SDS i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Želimir Nešković izjavio je da on, kao i svi oni iz SDS-a, očekuje pozitivnu odluku CIK-a i da se uvaži žalba koju su podnijeli, jer, kako ističe, imaju dokaze da SDS ispunjava sve uslove za učešće na lokalnim izborima.

Suština Svesrpskog sabora – Srbi gdje god da žive, nikada više neće biti sami

Suština Svesrpskog sabora je jedna, a to je da Srbi gdje god da žive, nikada više neće biti sami, rekao je Kovačević.

Ističe da je to ključna poruka.

– Da Republika Srpska neće biti sama, da Srbija neće biti sama, da neće biti sami Srbi u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji. I da ćemo u svakom izazovu biti zajedno – rekao je Kovačević.

Naveo je da je najbolji primjer saradnja, koju su svi mogli da vide, a koja je vezana za, kako je rekao, sramnu rezoluciju o Srebrenici.

– Pokazali smo kada smo zajedno i kada smo jedinstveni, da većina svijeta stoji uz nas i da razumije naše stavove – rekao je Kovačević.

Naglasio je da će se na Saboru pokazati jedinstvo svih struktura, prije svega Srpske i Srbije.

– Ne saborujemo mi da bi smo uradili nešto protiv nekoga, već da pokažemo naše jedinstvo. Drugima pružamo ruke i želimo sa svima saradnju i dobru budćnost – izjavio je Kovačević.