Kovačević: Srpska će štititi svoja prava, Zapad će morati da promijeni odnos prema BiH

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Republika Srpska neće odustati od toga da štiti svoja Ustavom zagarantovana prava, bez obzira na prijetnje i sankcije i na to kako će biti formirane zajedničke institucije BiH, a međunarodna zajednica će morati da promijeni odnos prema BiH, rekao je Radovan Kovačević, savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

– To ćemo raditi u svakom mandatu, bez obzira na to kako se formira vlast, zajedničke institucije. Nažalost, u BiH je razumijevanja sve manje i manje – naveo je Kovačević.

On je rekao da je međunarodna zajednica u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma podržavala samo jedan scenario u BiH koji je bio u potpunosti u suprotnosti sa ustavom ove zemlje.

– Stalno su podržavali htijenje i želje bošnjačkog konstitutivnog naroda nauštrb interesa i Ustavom zagarantovanih prava Srba i Hrvata i Republike Srpske – naveo je Kovačević.

On je za Radio Beograd jedan sinoć rekao da to što je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU Republika Srpska prihvata kao nešto pozitivno i trudiće se da izvuče benefite, ali da niko ne treba da računa da će Srpska odustati od milimetra svojih ustavom zagarantovanih prava.

Kovačević je dodao da je BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU jer nisu mogli baš toliko da je ponize, nakon što su Ukrajini dali taj status bez ikakvih uslova, dok je BiH više od 20 godina u procesu evropskih integracija.

Odgovarajući na pitanje o formiranju vlasti na nivou BiH i o tome da li je moguće vraćanje izvornom Dejtonu i Ustavu BiH, Kovačević je rekao da Srpska insistira na poštovanju sporazuma, a jedan od njih je i Dejtonski mirovni sporazum sa Aneksom četiri, koji je Ustav BiH.

– Mi konstantno insistiramo na tome da želimo da živimo u ustavnoj BiH, da je svaka druga BiH, osim one predviđene Ustavom BiH, za nas neprihvatljiva. I od toga ne planiramo da odustanemo, bez obzira koliko nam prijetili i kakve sankcije uvodili, zbog toga što poštujemo Ustav zemlje u kojoj živimo – poručio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, kada dođe do promjene u stavu međunarodne zajednice, kada počnu da poštuju Ustav BiH i da sarađuju sa BiH na bazi Ustava, onda će biti velikih promjena naprijed.

– Onda će BiH konačno da se oslobodi tog terora da su stvari u BiH nezavršene. Ne, one nisu nezavršene. BiH ima Ustav, treba da ga poštuje. Svi koji smatraju da su stvari nezavršene, onda će i za nas da budu nezavršene, a to znači da želimo da imamo slobodnu i nezavisnu Republiku Srpsku – naglasio je Kovačević.

On je poručio da je u zemlji gdje su dva entiteta i tri konstitutivna naroda potrebno graditi budućnost na bazi konsenzusa i kompromisa, jer je to jedini put ka boljem za sve, dok je druga alternativa za Srbe definitivno nezavisna, slobodna Republika Srpska.

Kovačević je podsjetio i da u Ustavnom sudu BiH tri stranca i dva Bošnjaka preglasavaju srpske i hrvatske sudije i donose odluke suprotne Ustavu BiH, kao što je ona da je 9. januar neustavan, da imovina Republike Srpske više ne pripada Srpskoj, nego BiH, što je neprihvatljivo.

On je napomenuo da Ustav BiH jasno spominje nekoliko nadležnosti koje pripadaju BiH, a sve ostale koje nisu izričito navedene pripadaju entitetima, Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a među njima je i imovina.

– Žele nam da kažu da nismo nastali u miru, nego smo proizvod rata, pa nas nazivaju genocidnom republikom i vrijeđaju na najstravičniji način, žele da nam oduzmu svu imovinu, da šume, poljoprivredno dobro više ne pripada Srpskoj, rijeke hidroelektrane i svi ostali resursi – rekao je Kovačević.

On je naglasio da Republika Srpska danas slavi u miru kao slobodna unutar dejtonske BiH, sarađuje sa svima u regionu, ima izuzetne bratske odnose sa Srbijom, dobre sa Crnom Gorom, solidne sa Hrvatskom, dobre sa EU, Mađarskom, ali i sa Rusijom i Kinom i brojnim drugim zemljama u svijetu.

– Kažu nam da ne možemo da proslavljamo 9. januar jer je pravoslavni vjerski prazik, a kažu da možemo da proslavljamo 21. novembar, koji je isto tako pravoslavni vjerski praznik – naveo je Kovačević.

On je podsjetio da je Republika Srpska nastala voljom srpskog naroda i da je proglašena u miru, prije izbijanja sukoba u BiH, da je odbranjena u ratu, i da žele da joj ospore tu istorijsku činjenicu da je nastala u miru, da su Srpska i njeni građani napadnuti i da su se odbranili uz ogromne žrtve.

Kovačević je ukazao da se ne samo Srbima u Republici Srpskoj i BiH osporava sve, već se i Srbiji i Srbima gdje god da žive uvijek osporava sve, pa i najosnovnije stvari i prava, koja se nikome drugom ne osporavaju.

Prema njegovim riječima, i Srbiji se osporavaju brojna prava – da ne može da vrati 1.000 vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju u skladu sa Rezolucijom 1244, jer nijedan sporazum i pravo ne važe kada je riječ o Srbima.

Kovačević je istakao da je u ovim danima, kada se praznuje pravoslavni Božić, a Srpska obilježava 9. januar – Dan Republike, bitno poslati poruke solidarnosti braći Srbima na Kosovu i Metohiji.

– Vidimo da su ponovo izloženi najstravičnijim mogućim napadima, da ništa nije sveto, da napadaju i našu djecu. To nikada nećemo zaboraviti i oprostiti, ali moramo kao narod da nađemo odgovore na sve te izazove i da osiguramo da nam se takve stvari više ne dešavaju – rekao je Kovačević.

On je i svim građanima Srbije čestitao Dan Republike Srpske jer je ona i njihova, navodeći da treba da dolaze u Srpsku, da je upoznaju, da obavezno dođu u Donju Gradinu gdje će Srbija i Srpska zajedno da grade memorijalni centar sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.

Kovačević je rekao da u Republici Srpskoj žive ljudi koji Srbiju vole najviše na svijetu.

– U narednom periodu treba da svi zajedno uradimo što je moguće više kako bismo približili naš jedan narod u dvije republike, koje žive jedna do druge i koje će biti sve bliže u budućnosti. Zajedno ćemo da se borimo da građani i Srbije i Srpske žive sve bolje u slobodnoj Srbiji i slobodnoj Srpskoj – poručio je Kovačević.