Kovačević: Srpska nastavlja da beskompromisno brani Ustavom zagarantovana prava

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević poručio je da će vlast u Republici Srpskoj nastaviti da bez ikakvog kompromisa brani svoja Ustavom i Dejtonskim sporazumom zagarantovana prava, i da od toga neće odstupiti ni pedlja.

Kovačević je ukazao na pokušaje prijetnji sankcijama zvaničnicima Srpske, ali da je jasno pokazano da su to stvari koje ih se ne dotiču.

– Bez obzira koliko nam prijete, nastavljamo da slavimo svoje praznike, na prvom mjestu naš najznačajniji, najveći i najbitniji praznik – Dan Republike Srpske – poručio je Kovačević, koji je i delegat u Domu naroda parlamenta BiH.

On je za ATV rekao da je obilježavanje Dana Republike – 9. januar protekao svečarski, proslavljen na najljepši način i da se vidjelo da je to praznik građana Srpske, a svečani defile pokazao je poruke mira, slavlja, saradnje i razumijevanja za cijeli region i BiH.

Kovačević je istakao da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković na svaki mogući način nastoji da uvrijedi Republiku Srpsku, njene građane i rukovodstvo, s ciljem da ponovo izazove određenu reakciju međunarodne zajednice i da se ponovo Srpska izloži nekoj vrsti sankcija.

– To se neće dogoditi – poručio je Kovačević.

On je napomenuo da je Turkovićeva vrijeđala i himnu Srpske, te dodao da ne postoji teža uvreda nego kada se vrijeđaju zvanični državni simboli i da se na takve stvari mora odgovoriti.

– Vrijeđate nas na svaki mogući način da smo genocidni, vrijeđate narod, poredite nas sa nacistima, nas koji spadamo u najveće žrtve nacističkog terora u Drugom svjetskom ratu i očekujete da predsjednik Republike Milorad Dodik, koji u skladu sa Ustavom izražava nacionalno i državno jedinstvo Srpske, sve to prećuti. Nećete gledati taj film, barem ste toliko naučili od Dodika – dodao je Kovačević.

On je rekao da Dodik ne dozvoljava da se „pljuje“ po Republici Srpskoj i njenom narodu, da njegova izjava nekada može biti malo jača, ali nikada nezasluženo.

Kovačević je ukazao da se na nekom drugom mjestu (u Bužimu) u ratnim uniformama uzvikuju pokliči „Alahu akbar“, sa ratnim simbolima i da se na to ne reaguje.

On je istakao da ratni pokliči u Bužimu podsjećaju na one uz koje su odsijecane glave Srbima, što su strašne stvari, izazivaju jezu i stvaraju osjećaj straha i uznemirenosti građana.

Ali, kako je rekao, očigledno to nekim predstavnicima nije nešto na što bi trebalo reagovati.

– Reagovaćemo mi, i bićemo uvijek spremni da zaštitimo sve građane Srpske – poručio je Kovačević i dodao da je krajnje vrijeme da se prestane sa tom vrstom licemjerja i da se vrijeđa inteligencija građana ove zemlje.

Komentarišući formiranje vlasti na nivou BiH, Kovačević je rekao da u bezbjednosnom sektoru neće biti bilo kakvih promjena, te da su Srbi i do sada imali rukovodeće kadrove u Agenciji za istrage i zaštitu i Službi za poslove za strancima.

Hrvatski i bošnjački kadrovi ostaće, kako je rekao, gdje su bili i do sada.

– Druga je stvar što neko iz strukture Bisere Turković, Bakira Izetbegovića smatra da su ljudi iz SDS-a njihovi, pa im sada teško pada to što će neko kome je mandat istekao prije tri godine, a dolazi iz SDS-a, sada biti zamijenjen kadrom iz SNSD-a, iz onih stranaka kojima su građani Srpske dali povjerenje, a ne da im je Bakir Izetbegović dao povjerenje – naveo je Kovačević.

On je dodao da se vidi da su Izetbegović i ta struktura sve vrijeme bili glavna kočnica bilo čega što bi moglo da se nazove dobrim i pozitivnim u BiH jer su konstantno smatrali da samo njima pripada BiH i da za druge nema mjesta.

Kovačević je rekao da se ulazi u fazu u kojoj će biti formiran Savjet ministara i izabrano rukovodstvo agencija na nivou BiH.

On je poručio da vlast u Srpskoj nastavlja snažno da vodi vitalne procese da se izbori za još veće plate, penzije, da nastavlja da poboljšava svaki segment života građana kako bi se prestalo sa odlascima i da se dođe u poziciju da se vrate oni koji su otišli.