Kovačević u Garavicama: Srpska i Srbija garanti da se ne ponove stradanja

13
Foto: SRNA

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je u Bihaću na obilježavanju 81. godine od stradanja Srba u Garavicama da su postojanje Republike Srpske i Srbije najveći garanti da se Srbima ne ponove zločini poput tog i da neće biti ponovo ubijani.

Kovačević je izjavio novinarima da je tužno i ružno što su Garavice zapuštene, što govori o tome koliko vlasti u Federaciji BiH ne brinu o srpskim stratištima i žrtvama, za razliku od Srpske.

– Ovo mjesto je puno stakla, čepova od flaša, pikavaca… To pokazuje da se ne vodi nikakva briga o nevino stradalima u Garavicama, te da se ovdje šenluči, pije i prave se žurke… To je poruka i nama, koji smo na vlasti u Srpskoj, da moramo sami preuzeti brigu nad ovim spomen-područjem i drugim mjestima na kojima su Srbi stradali. To ćemo uraditi u narednom periodu i imati na listi prioriteta – istakao je Kovačević.

On je rekao da o kontinuiranom etničkom čišćenju i eliminisanju Srba na ovom području dovoljno govori podatak da ih je danas u Bihaću oko 60.

Kovačević je podsjetio da je u tom gradu prije Drugog svjetskog rata srpsko stanovništvo bilo većinsko.

– Treba jasno reći da u Garavicama leže Srbi ubijeni od ustaša – Hrvata i muslimana, što ne treba zaboraviti. Oni su htjeli da Srba ovdje nema i zato je Srpska bitna za očuvanje slobode srpskog naroda na ovim prostorima. Neka žive Srpska i Srbija – rekao je Kovačević u Garavicama kod Bihaća, gdje je obilježena 81 godina od stradanja više od 12. 000 Srba, žrtava ustaškog zločina u tom mjestu 1941. godine.

Foto: SRNA

On je rekao da je Srpska bitna za Srbe i ostale koji žive u njoj jer je usmjerena razvoju i unapređenju standarda stanovnika.

– Ona poštuje sve građane bez obzira na vjersku, nacionalnu ili drugu pripadnost. Srpska je za mir, saradnju i ekonomski boljitah svih u BiH i šire – rekao je Kovačević.

Odgovarajući na pitanje federalnih medija zašto danas na obilježavanju nije bilo zastave BiH pored zastave Republike Srpske, Kovačević je ponovio da su u Garavicama stradali Srbi od svojih komšija u ustašama – Hrvata i muslimana.

– Lokalna vlast nije ništa učinila da ovo mjesto očuva, uredi, pa i da se istakne zastava stradalog naroda, ili Bihaća i BiH. Kada bi vlasti Bihaća, Kantona i Federacije BiH vodili brigu o ovom mjestu na način kako mi vodimo u Srpskoj o mjestima stradanja Bošnjaka, ne bi postojao razlog za takva pitanja jer bi ovo područje bilo uređeno, a ne u smeću i išarano neadekvatnim grafitima – rekao je Kovačević.

U okviru obilježavanja 81 godina od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, u spomen području u Garavicama kod Bihaća položeni su vijenci i cvijeće, te je služen parastos za ubijene srpske civile.