Ković: Gledati nacionalne interese srpskog naroda

59
Foto: presscentar.uns.org.rs

Srbi treba da prate aktuelna dešavanja na istoku Evrope u vezi sa sukobom u Ukrajini i da, bez obzira na pritiske, isključivo gledaju sopstvene nacionalne interese, uz izbjegavanje panike i straha, smatra istoričar i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković.

Ković je istakao da su osnovni nacionalni interesi Srba opstanak Republike Srpske u dejtonskom kapacitetu, za sada, kao i opstanak Kosova i Metohije u sastavu Srbije, te Srba u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, Srbi su i u pozadini ratnog sukoba u Ukrajini, NATO zemlje imaju interes da na tom planu uguše sve tačke koje im se čine kao tačke otpora.

– Zahtijevaju potpunu poslušnost i mnogi misle u našem okruženju da je došao njihov trenutak. Ali dugoročno, ovo što se dešava jeste jasan dokaz da živimo u multipolarnom svetu i da unipolarni više ne postoji – izjavio je Ković za Glas Srpske.

On je naveo da je u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Ukrajini, osim na Rusiju, nesumnjivo najveći pritisak na Srbe, da se to vidi i po posljednjim sankcijama izabranim funkcionerima iz Srpske, ekonomskim prijetnjama, nametanjima zakona u BiH od predstavnika međunarodne zajednice, pa i pritiscima na Srbiju.

– Trebalo bi da znamo u ovoj situaciji ko su naši prijatelji, a ko neprijatelji i šta dobijamo od zapadnog svijeta, šta od Rusije. Ovo je vrijeme velikih iskušenja – rekao je Ković.

On je rekao da je potrebno puno jedinstvo srpskog naroda, te apsolutna podrška Srbije Srpskoj.

– Srpska je predstraža Srbije, i to je njena pravna obaveza gledajući Dejton – istakao je Ković i dodao da je protiv teza onih koji Srpsku proglašavaju vrstom tereta i kamena oko vrata Srbije.

Ković je rekao da Srbija i Srpska ne treba da idu frontalno u sukob sa zemljama NATO, te da treba taktizirati, biti pametan i čekati, kao i da su ključni pravo na život i opstanak Srba i srpskih država.

Profesor je ocijenio da je narod koji izgubi državu osuđen na status savremenih Kurda, koji nemaju nikakvu zaštitu.