Ković: Šmit bi da bude novi Benjamin Kalaj

11
Foto: presscentar.uns.org.rs

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković ocijenio je da posljednje poruke Kristijana Šmita pokazuju da on pokušava da se ponaša kao nekadašnji austrougarski upravitelj BiH Benjamin Kalaj.

Komentarišući Šmitovu izjavu da bi odlazak OHR-a i stranih sudija doveo do konflikta i raspada BiH, Ković je ocijenio da je riječ o besmislici.

– Narodi u BiH žive vekovima jedni pored drugih i tokom tih vekova nije bilo nikakvog Kristijana Šmita. Njegovo prisustvo može da se uporedi samo sa kolonijalnom upravom Austrougarske u BiH od 1878. do 1918. godine i on očigledno hoće da se ponaša kao neki novi Benjamin Kalaj – rekao je Ković za Srnu.

Prema njegovoj ocjeni, u Šmitovom slučaju na djelu je suštinsko nerazumijevanje osnovnih pravila savremenog svijeta, koja moraju da se zasnivaju na pravima ljudi, i to građanskim, političkim i ljudskim pravima stanovništva koje živi u datoj zemlji, a u ovom slučaju ljudi u Republici Srpskoj.

– Ne može se to nikada zameniti samovoljom samoproglašenog upravitelja – naglasio je Ković.

Komentarišući Šmitovu najavu da ima čvrstu volju da spriječi obilježavanje Dana Republike Srpske i „Dodikovo hvalisanje naoružanjem“, Ković je ukazao da jedan narod bira svoja znamenja – svoj grb, zastavu i praznik i da o tome Šmit ne može da govori, jer je prošlo vrijeme kada su strani kolonizatori mogli da crtaju zastave i grbove i određuju državne praznike drugim narodima.

– Možda neki narodi tako nešto i dozvoljavaju i tako nešto vole. Mislim na političko Sarajevo, ali Srbi nikada nisu voleli da im neko drugi odlučuje o grbu, zastavi i državnim praznicima. Tako će biti i ubuduće – uvjeren je Ković.

Govoreći o Šmitovoj ponovljenoj poruci da imovina pripada BiH, a ne entitetima i da je tako svuda u Evropi, Ković je ocijenio da takav stav potvrđuje da je riječ o klasičnom ponašanju neokolonijalnih upravnika, jer je Šmit na mjestu na kojem se nalazi došao na potpuno nezakonit način.

– Za kolonijalne uprave je karakteristično što se uvek uspostavljaju ad hok, tobože privremeno, a u stvari trajno. Drugo, neokolonijalni upravitelji po pravilu ne razumeju da zemlja, imovina i sve ostalo što može da se zatekne u zemlji u koju su došli pripada narodu koji tu živi – rekao je Ković.

Kako je naveo, nikakav neokolonijalni upravnik ili gaulajter, kako se govorilo u Hitlerovo doba, nema pravo da odlučuje o onome o čemu moraju da odlučuju samo građani zemlje o kojoj je riječ.

– Građani Republike Srpske su izabrali Vladu, izašli na izbore i odlučili, pa tu jedan neokolonijalni upravitelj, pogotovo iz Nemačke, šta da traži – kategoričan je Ković.

Prema njegovim riječima, pokušaj da se nešto što je demokratsko pravo odlučivanja građana Republike Srpske zamijeni nekakvim sudskim odlukama je suviše providan.

– To je već sada očigledan rukopis tih neokolonijalnih vlasti, koji je vidljiv svuda, pa i u SAD, gde se volja naroda pokušava zameniti odlukama suda – istakao je Ković.

On je ukazao da se to vidi u Americi gdje gone bivšeg predsjednika Donalda Trampa, a takvi pokušaji su, kako je istakao, uveliko uzeli maha i u BiH.