Ković: Sveti Sava ujedinio Srbe

6
Foto: presscentar.uns.org.rs

Sveti Sava je okupio, ujedinio i učinio Srbe jednim bez obzira na to gdje živjeli, u Srpskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji ili Hrvatskoj, rekao je univerzitetski profesor Miloš Ković.

– Sveti Sava nas je tako učio. Nama je danas potrebno da se, kako kaže današnja omladina, „vratimo na fabrička podešavanja“, da se vratimo Svetosavlju – poručio je Ković sinoć u obraćanju na Svetosavskoj akademiji u Foči.

Ković je istakao da srpski narod treba da se zapita šta ga je učinilo tako otpornim da je preživio seobe, genocide, zatiranja, previranja.

– Iz svega proističe da su toj snazi ponajviše doprinijeli kultovi naših svetitelja, naša bogata istorijska sjećanja i predanja, a prije svih Sveti Sava – dodao je Ković.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je da je Sveti Sava jedna od najupečatljivijih ličnosti bogate srpske istorije i da je, kao neprikosnovena moralna gromada i svjetionik srpstva, izabrao Carstvo Nebesko i nematerijalno, umjesto vlastelinskog, plemićkog i materijalnog.

– Svetosavlje je naša zvijezda vodilja, koja nam je osvijetljavala put u vremenima robovanja, tiranije i okupatorskog mračnjaštva. Sveti Sava je bio uz svoj rod i molio se za njegov spas, a njegov rod i narod molio se njemu da ga zastupa pred Bogom. I danas se molimo i sabiramo oko Svetog Save slaveći Svevišnjeg Gospoda Boga – istakao je Vukadinović.

Svetosavsku akademiju organizovali su lokalna uprava i Centar za kulturu i informisanje Foča.

U programu su učestvovali hor „Pobratimstvo“, Muzička akademija Sarajevo, dramska umjetnica Branka Nikolić, sestre Milica i Maja Stanišić i Osnovna muzička škola u Foči.